"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ГПУ вимагає визнати незаконною приватизацію трьох енергокомпаній

Вівторок, 7 квітня 2015, 15:53

Генеральна прокуратура звернулась до суду про визнання незаконним приватизації ПАТ "Дніпроенерго", ПАТ "Закарпаттяобленерго" та ПАТ "Донбасенерго".

Про це йдеться у повідомленні прес-служби ГПУ.

"Реалізуючи конституційну функцію представництва громадян та держави в суді, Генпрокуратура як самостійний позивач 3 квітня 2015 року звернулась до суду про визнання незаконним відчуження державних пакетів акцій ПАТ "Дніпроенерго" і ПАТ "Закарпаттяобленерго"", - йдеться у повідомленні.

Крім того, судом розглядається позовна заява прокуратури про визнання протиправними та скасування актів Кабміну та Фонду держмайна щодо приватизації належних державі акцій ПАТ "Донбасенерго".

Реклама:

"Позови обґрунтовано тим, що умови приватизації, визначені в оскаржуваних актах уряду та ФДМУ, прийнятих з перевищенням повноважень і в порушення ст. 19 Конституції України та законів України "Про управління об’єктами держвласності", "Про приватизацію держмайна", сформульовані таким чином, щоб штучно створити передумови для придбання належних державні акцій наперед визначеними суб’єктами, чим значно звужено коло потенційних покупців", - повідомляє прес-служба.

Як зазначається, через відсутність конкуренції державний пакет акцій ПАТ "Дніпроенерго" продано за ціною, яка лише на 0,48 % вища від стартової, а ПАТ "Закарпаттяобленерго" - на 4,2 %.

У такий спосіб відчужено корпоративні права на суму понад 2 млрд. грн. Для порівняння: нещодавня приватизація 25 % державного пакета акцій цього ж ПАТ "Закарпаттяобленерго" відбулася за ціною, яка у 3,9 разів вища від початкової.

Доведення у суді незаконності відчуження державних пакетів акцій зазначених товариств дозволить повторно продати їх за прозорими умовами і отримати значно більші надходження, у тому числі за рахунок можливої участі в торгах іноземних інвесторів. 

Нагадаємо, за даними ЗМІ ПАТ "Донбасенерго" належить Олександру Януковичу.

Основним власником "ДТЕК Дніпроенерго" є DTEK Holdings Limited Рината Ахметова, якому належить 68% енергогенеруючої компанії,  ще 25% належить державній НАК "Енергетична компанія України".

Як відомо, "Закарпаттяобленерго" належить до структур Бойка та Льовочкіна.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: