АМКУ оштрафував торговельні мережі за картельну змову на 203 мільйони

Середа, 29 квітня 2015, 15:07

Антимонопольний комітет України оштрафував великі торговельні мережі за картельну змову на 203 мільйони гривень.

Про це йдеться у прес-релізі АМКУ.

"Антимонопольний комітет розглянув справу про картельну змову між великими торговельними мережами, які діють під брендами "Сільпо", "Фора", "Фуршет", "Велика кишеня", "ЕКО маркет", "Караван", "БІЛЛА", "НОВУС", "Спар", "Бімаркет", "МЕТРО", та дослідницькою компанією АСНільсен Юкрейн", - йдеться у повідомленні.

У прес-релізі зазначається, що діяльність картелю призводила до обмеження конкуренції на ринку послуг з організації роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах переважно продовольчим асортиментом міста Києва, в результаті чого запроваджено несприятливі умови для виробників та постачальників, що стримувало вихід на ринок малого та середнього бізнесу.

Реклама:

"Це призвело до суттєвого завищення цін для споживачів на товари повсякденного вжитку", - повідомляє АМКУ.

"Виходячи з ситуації на ринку та враховуючи ймовірність негативного впливу максимальних розмірів штрафних санкцій на споживчі ціни, а також сподіваючись на приведення торговельними мережами своєї діяльності до найкращих європейських практик, АМКУ до відповідачів застосовано помірні санкції", - йдеться у прес-релізі.

Зокрема, сукупний розмір накладеного штрафу становив 203,616 млн гривень. Разом з цим, Комітет надав відповідачам зобов’язання, виконання яких суттєво покращить ситуацію на ринку.

"Так, ТОВ "АСНільсен Юкрейн" та торговельні мережі зобов’язано припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції протягом 2 місяців з дня отримання рішення шляхом приведення своєї діяльності із отримання та розповсюдження інформації до вимог законодавства про захист економічної конкуренції", - йдеться у повідомленні.

Також торговельним мережам надано зобов’язання припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції протягом 2 місяців з дня отримання рішення шляхом приведення своєї діяльності у відповідність до законодавства про захист економічної конкуренції.

"За оцінками Антимонопольного комітету, виконання цих вимог забезпечить вивільнення ресурсу для розвитку економіки у розмірі до 20 млрд гривень щороку", - зазначається у прес-релізі.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: