Депутати посварилися через ініціативи відключення "сірих" мобільних телефонів

Середа, 22 квітня 2015, 11:09

Глава парламентського комітету з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко 22 квітня провів зустріч з представниками Американської торгової палати в Україні, а також операторами мобільного зв'язку щодо їх правок до законопроекту № 1888.

Про це повідомляє кореспондент ЕП.

АТП звернулася до Данченко з листом і попросила відкликати зазначений законопроект.

За інформацією ЕП, він може бути винесений на голосування в першому читанні в парламенті в четвер, 23 квітня.

Реклама:

На думку експертів АТП, положення законопроекту не призведуть до дерегулювання використання радіочастотного ресурсу в Україні і можуть завдати значної шкоди впровадженню третього покоління зв'язку (3G).

Як писала ЕП, законодавча ініціатива Данченко повертає скасовану в минулому році норму щодо реєстрації легально заведених в країну мобільних пристроїв в базі ідентифікаторів (кодів IMEI). Її знову буде вести "Укрчастотнагляд".

Нелегальні апарати мобільні компанії повинні будуть відключити від мережі.

Як зазначено в листі АТП, така норма несе ризик обмеження можливостей користування громадянами своєю власністю.

"Я хочу бути відвертим і прозорим... Я вважаю, що це відкритий лобізм трьох мобільних операторів", - розпочав зустріч Данченко.

На що представник АТП додав, що виражає інтереси чотирьох операторів - ще й "Укртелекому".

"На мобільних операторів лягає найбільший тягар", - сказав він, підкресливши, що законопроект, який пропонується до першого читання є незбалансованим.

У дискусію постійно намагався включитися депутат від опозиційного блоку Юрій Мороко. Представники парламенту перебивали один одного.

"Я буду зустрічатися з членами американської палати, або я зараз зустріч завершу", - попередив Данченко.

Він додав, що вже й так прислухався до ряду зауважень АТП за проектом і зняв ряд норм. Зокрема норму по вимірюванню ефективності використання радіочастотного ресурсу.

"Виключення цього терміна звільняє від відповідальності десятки компаній, які за копійки купили радіочастоти і не використовують їх", - вигукнув Данченко.

Він натякнув, що виключення таких норм буде тільки сприяти корупції.

На що представник АТП відповів, що захищати корупцію він не має наміру, а просто хоче домогтися об'єктивності ініціативи по відношенню до всіх порушених сторін.

У дискусію знову спробував підключитися Мороко. Побачивши це, Данченко встав, особисто запросив представника АТП до себе в кабінет і швидко покинув залу, в якій проходила нарада.

"Це у вас не ТОВ "Датагруп", а комітет Верховної Ради", - кинув услід Мороко.

Нагадаємо, Данченко до приходу в парламент був генеральним директором цієї компанії.

Мороко додав, що на голосування для депутатів були підготовлені роздруківки висновків комітету, які не відповідають дійсності і нібито йде фальсифікація.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: