Приватизація держактивів України відбудеться без росіян - Абромавичус

Неділя, 19 квітня 2015, 12:24

Український уряд найближчим часом планує масштабний продаж нестратегічних державних активів, однак російські інвестори не будуть допущені до цих торгів.

Про це розповів у коментарі "Укрінформу" міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус.

"Якщо ми почнемо широкомасштабну приватизацію, то, звичайно, потрібно зробити нормальне роуд-шоу, тобто показати те, що ми маємо, і запросити західних інвесторів. Російським інвесторам ми не дозволимо купувати активи, тому географію потрібно розширювати", - сказав глава Мінекономіки.

При цьому міністр уточнив, що обмеження участі росіян будуть прописані в законі.

Реклама:

"Країна-агресор не матиме можливості брати участь в торгах державними активами нашої країни - не на первинному продажі, не на вторинному. Це нормальна практика", - сказав Абромавічус.

Як зазначив міністр, робота з російськими інвесторами показала, що нерідко за приватними інтересами в РФ ховається певна державна політика.

"Ми також знаємо, наскільки великим є тиск держструктур РФ на приватний бізнес, їх вплив на поведінку компаній на закордонних ринках. Тому така реакція (з боку України) буде адекватною", - підкреслив урядовець.

Відповідаючи на питання про перелік державних підприємств і активів, які будуть виставлені на продаж, міністр сказав, що цей список вже пройшов етап розгляду в урядовому комітеті, але ще не оприлюднений.

"Всі знають, які активи є у власності у держави. Ми вже сказали, що продажу не підлягають підприємства стратегічного значення, якими є ядерна енергетика, ліс на даний момент, залізниця. Багато інших речей, які не перебувають на тимчасово окупованих територіях, повинні бути поступово виставлені на продаж, виходячи з того, що держава в такій ситуації є неефективних власником таких активів", - прокоментував Абромавичус.

Разом з тим, міністр підтвердив, що в число підприємств, які планується виставити на продаж, включено, серед інших, ДП "Укрспирт", ПАТ "Центренерго", Одеський припортовий завод.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: