"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: НБУ провокує тінізацію доходів

Вівторок, 14 квітня 2015, 11:03

Рекомендації НБУ банкам щодо ознак ризикових операцій фізичних та юросіб змусять клієнтів відмовлятися від проведення карткових операцій на користь операцій з готівкою.

Про це висловив голова наглядової ради ПАТ "Укрінбанк" Володимир Клименко.

"Лист НБУ від 6 квітня надає банкам досить детальний опис ризикових операцій клієнтів, які можуть бути запідозрені в легалізації кримінальних доходів та фінансування тероризму", - говорить Клименко.

За його словами, одночасно ці ж ознаки ризикових операцій притаманні і звичайним клієнтам-фізособам, які просто поповнюють власні карти, отримують на карткові рахунки фіндопомогу - наприклад, аліменти або підтримку від родичів.

Реклама:

"У цьому випадку виходить, що банк повинен підозрювати у злочинній діяльності чи не кожного клієнта", - зазначив Клименко.

За його словами, в листі НБУ також йдеться про те, що банк повинен перевіряти, чи відповідає обсяг проведених клієнтів операцій з його доходами.

"Зазвичай у банку немає даних про доходи клієнта - навіть за умови наявності у клієнта зарплатної картки. Адже офіційно клієнт може бути працевлаштований ще на одній роботі, або отримувати додатковий дохід від здачі в оренду нерухомості, транспорту. Тому зовсім незрозуміло, як саме банки зможуть співвідносити операції клієнта і його реальний рівень доходів", - вважає Клименко.

На його думку, посилення контролю над операціями з картковими рахунками може вплинути на активність клієнтів і привести до збільшення частки готівкового розрахунку між фізособами та юрособами.

"Обов'язок фінмоніторингу і банків - це, звичайно ж, контролювати підозрілі операції. Але тут важливо не кількість поповнень рахунку клієнта або кількість отримання ним готівки в касі, а сума і пов'язані з клієнтом особи", - упевнений банкір.

Клименко каже, що навряд чи доцільно вважати ризиковими поповнення картрахунку клієнта протягом місяця на 3-8 тисяч гривень.

"А ось надходження щотижня в розмірі 300-500 тисяч гривень і більше - це вже, звичайно ж, може викликати питання, і такі операції банки повинні перевіряти", - упевнений він.

На думку банкіра, посилення адміністративних заходів може породити нові схеми тінізації доходів фізичних та юридичних осіб та вплинути на активність здійснення карткових операцій.

"Контроль над великими оборотами готівки повинен бути. Але необхідно і стимулювати клієнтів розраховуватися картками, стимулювати безготівкові розрахунки. А подібні рекомендації щодо ознак ризикових операцій лише відлякують клієнтів, які вирішують і зовсім не користуватися картами, або користуватися ними дуже рідко", - говорить Клименко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: