"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ГПУ відсудила землю, де Юра Єнакіївський будував "Межигір’я-2"

П'ятниця, 10 квітня 2015, 09:46

Суд визнав недійсними держакти власності на землю у заказнику "Жуків острів", де будується маєток екс-нардепа Юрія Іванющенка.

Про це йдеться у рішенні Вищого господарського суду, пишуть "Наші гроші".

У березні 2014 року суд відкрив провадження за позовом заступника Генпрокурора, який вимагав визнати недійсними рішення Київради, згідно з якими обслуговуючий кооператив житловий кооператив "КОТМІСТ" у 2007 році отримав безоплатно у власність 65,13 га у ландшафтному заказнику місцевого значення "Жуків острів" за адресою 21-й км Столичного шосе м.Києва.

Крім того, у 2009 році кооператив отримав тут же в оренду 6,26 га для рекреаційних цілей та благоустрою території строком на 49 років.

Реклама:

У подальшому згадані земельні ділянки вносилися до до статутного фонду низки компаній: ТОВ "Будівельна спілка", ТОВ "Земконтракт", ТОВ "Лігабуд", ТОВ "Срібна затока", ТОВ "Сателін", ТОВ "Провін", ТОВ "Інтеграліті Інвест".

"Межигір’я-2" зводиться на площі близько 40 га. Більша частина цих земель записана на фірму "Інтеграліті Інвест", що має спільний телефон із фондом "Нові технології", який є базовим у бізнес-імперії Юрія Іванющенка.

У вересні минулого року Госпсуд м.Києва визнав передачу землі і її подальшу приватизацію незаконними.

З’ясовано, що спірні ділянки знаходились на території місцевого ландшафтного заказника "Жуків Острів".

У грудні 2014 р. Київський апеляційний госпсуд рішення першої інстанції скасував і залишив землю у власності згаданих вище компаній. Суд виходив зокрема з того, що оскільки Київрада досі не затвердила межі заказника, то доказів розташування ділянок на території заказника немає.

Однак Вищий госпсуд зазначив, що в умовах, коли межі заказника не затверджені, Київрада мала утриматись від відведення землі, яка може бути включена до його складу. Відтак приватні фірми мають повернути земельні ділянки Київській міській раді.

Нагадаємо, що журналісти знайшли "Межигір’я-2" взимку 2014 року під час Євромайдану.

Минулого року, незважаючи на зміну влади, журналісти фіксували, що будівництво маєтку продовжується.

Сам Іванющенко також перебував в Україні і мав мандат народного депутата. У кінці січня цього року МВС оголосило Іванющенка в розшук через звинувачення у привласненні та розтраті майна в особливо великих розмірах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: