Думка експерта: Виконання бюджету буде погіршуватися

Середа, 1 квітня 2015, 16:08

Виконання бюджету на початку року сигналізує про великі ризики для української економіки.

Таку думку висловила експерт з питань фінансової політики Інституту суспільних досліджень Антоніна Дешко. 

Вона зазначає, що озвучений Мінфіном рівень дефіциту держбюджету за перші два місяці 2015 року обсягом 8,7 млрд гривень суттєво вищий за відповідний показник минулих років.

Для порівняння - за січень-лютий 2014 року дефіцит держбюджету становив 5,3 млрд. гривень, в 2013 році – 2,3 млрд. гривень. За відповідні періоди 2012 та 2011 років в Україні взагалі спостерігався профіцит – 4,7 та 4,1 млрд. гривень.  

Реклама:

"Мінфін заявляє про перевиконання бюджету порівняно з двома місяцями минулого року. Але не слід забувати, що на це значний вплив мав перегляд механізмів і ставок справляння податків і зборів, впровадження нових надходжень.  До того ж вплив на зростання останніх має так званий інфляційний податок, що був закладений при розрахунку показників бюджету", - зазначила вона.

Дешко звертає увагу, що збільшення надходжень від податку на доходи фізичних осіб до зведеного бюджету змінився зовсім незначно, якщо відняти військовий збір та податок на проценти з депозитів - майже 2,5 млрд гривень.

З урахуванням цього, наголошує експерт, показник становить 10,6 млрд гривень порівняно з 10,4 млрд гривень у січні-лютому минулого року.

"Податок на прибуток підприємств взагалі впав на 2,3 млрд. гривень. І є ризик, що така тенденція, без забезпечення стимулювання економіки, без проведення відповідних економічних реформ, може продовжитися", - додала вона.

Експерт також зазначає, що додаткові видатки з бюджету були сформовані за рахунок зростання видатків на обслуговування державного боргу - 11,9 млрд гривень порівняно з 5,6 млрд. гривень у аналогічному періоді минулого року.

Крім цього, зросли видатки на оборону - 4,1 млрд гривень, на міжбюджетні трансферти - 23,5 млрд гривень порівняно з 18,8 млрд гривень.

Разом з тим Дешко зауважує, що продовжується безсистемний випуск ОВДП, що спрямовувався на поповнення статутних капіталів держпідприємств, в першу чергу, НАК "Нафтогаз України".

Це намагання прихованим чином профінансувати його дефіцит в кінцевому випадку негативно відображається на показниках державного бюджету та державного боргу, каже експерт. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!