Демчишин: купувати у РФ електроенергію Україну змушує монополізм Ахметова

Середа, 1 квітня 2015, 14:12

Монопольне становище найбільшого приватного енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова, яке компанія використовує для досягнення надприбутків, змушує Україну до імпорту електроенергії з Росії, яка на сьогодні становить значну конкуренцію гравцям ринку теплової генерації.

Про це на прес-конференції в Києві заявив міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин, пише "УНІАН".

"Сьогодні 1 кВт/год імпортної електроенергії коштує близько 80 копійок. А тариф, який отримуватиме ДТЕК - це 90 копійок. Принаймні у квітні імпорт буде істотним конкурентом ДТЕК", - сказав Демчишин.

"Я не хочу, щоб ми закуповували імпортну електроенергію і якимось чином обмежували внутрішнє виробництво", - додав міністр, зазначивши, що монопольне становище ДТЕК не залишає іншого вибору.

Реклама:

За словами Демчишина, енергохолдинг Ріната Ахметова відмовляється купувати вугілля у держшахт, і розповідає про недостатність тарифу, який для них встановлює Національна комісія з держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.

"ДТЕК не хоче купувати вугілля, видобуте державними шахтами. "ДТЕК" розповідає складну історію про недостатність тарифу, який не покриває вартості видобутку вугілля, і відповідно вони не можуть добувати, і не везуть його на станції, і спалюють запаси", - сказав Демчишин.

За словами міністра, після півроку переговорів з "ДТЕК" про їх собівартість видобутку вугілля та виробництва електроенергії Міненерговугілля дійшло висновку про рентабельність бізнесу компанії.

 "Є обґрунтоване переконання, що собівартість (видобутку вугілля на шахтах ДТЕК) становить приблизно 800-900 грн за тонну. До балансу його включаємо по 1100 грн. При вартості вугілля в 1100 грн за тонну, собівартість 1 кВт/год електроенергії становить десь 70-75 коп. при їх завантаженні та ефективності. При тому, що вони працюють на Бурштині 8-ма блоками, Ладижин - 5 блоків, Курахів - до 5 блоків", - сказав Демчишин.

"В обсязі за місяць вони виробляють близько 4 млрд кВт/год електроенергії. Але за таких умов все-одно: "плач Ярославни, ми шахтарям не можемо платити зарплату, зменшуємо видобуток і так далі". Як мені здається, позиція несправедлива, щонайменше. Позиція неадекватна", - додав міністр.

"Я думаю, що тільки конкуренція може врятувати цю ситуацію", - наголосив Демчишин.

Міністр також зазначив, що додатковий тиск на позиції ДТЕК чинитимуть держкомпанія "Центренерго", на станції якої вже налагоджуються поставки вугілля, а також компанія "Донбасенерго", яка запустила в роботу Слов'янську ТЕС.

"Центренерго" може забрати 25-30% ринку. "Донбасенерго" включив свій блок на Слов'янській ТЕС - це ще 400 МВт", - сказав Демчишин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: