"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціни на нафту знову можуть впасти через брак сховищ

Понеділок, 9 березня 2015, 10:23

Ціни на нафту, які більш-менш стабілізувалася на рівні 60 доларів за барель, знову можуть впасти через брак місця в сховищах.

Про це пише РБК з посиланням на Wall Street Journal.

Запаси сирої нафти в США досягли найбільшого за останні 80 років рівня, в результаті чого сховища нафти виявилися заповнені приблизно на 70%. В інших країнах вільного місця в сховищах, за даними WSJ, залишилося ще менше: в Японії - не більше 20%, а в європейських країнах - в кращому разі 10%.

На думку експертів WSJ, така ситуація загрожує новим обвалом нафтових цін. Щоденний видобуток нафти зараз приблизно на 1,5 млн барелів перевищує світове споживання, і вже зовсім скоро "зайву" нафту нікуди буде дівати.

Реклама:

В результаті нафтовики будуть продавати нафту тим нечисленним покупцям, у яких буде, де її зберігати. І вже, звичайно, продавати доведеться з великими знижками.

Тільки за лютий 2015 запаси нафти в Кушингу (штат Оклахома, саме тут розташовані найбільші в США сховища) зросли на 7,8%. Якщо вони збільшуватимуться такими темпами і далі, то вже до травня вільного місця в "баках" просто не залишиться.

На початку 2015 року експерти Bank of America Merrill Lynch передбачали, що через дефіцит місця в сховищах ціни на нафту марки Brent впадуть до 31 долара за барель вже до кінця березня 2015 року.

За підрахунками експертів, у другому кварталі 2015 року запаси нафти в країнах Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР, включає 34 найбільш розвинені економіки світу) сягнуть близько 2,83 млрд барелів, що на 180 млн більше, ніж було роком раніше.

При цьому в сховищах США, на думку експертів Merrill Lynch, вільного місця залишиться більше, ніж в інших країнах, що підтримає ціну нафти WTI.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!