Брати Клюєви відсудили 45 гектарів на Одещині

Вівторок, 3 березня 2015, 10:10

Одеський апеляційний суд визнав законним договір оренди ТОВ "Бородінська СЕС-1" 45 гектарів землі у Одеській області.

Про це йдеться в постанові суду від 17 лютого, пишуть "Наші гроші".

Йдеться про 45 га пасовищ, які фірма взяла в оренду на 49 років для розміщення та експлуатації сонячної електростанції. Договір оренди укладено 13 листопада 2013 р.

У червні 2014 року прокурор Тарутинського району звернувся до суду в інтересах Держземагентства з вимогою про розірвання договору. Прокурор вказав на те, що землю передано в оренду без проведення грошової оцінки і орендну плату визначено на основі земельного податку, а не грошової оцінки.

Реклама:

Згідно з договором, орендар зобов’язувався протягом року вжити заходів щодо виготовлення і затвердження технічної документації щодо грошової оцінки землі. До проведення оцінки орендна плата становила 12 земельних податків або 126 609 грн. на рік. Після проведення грошової оцінки ділянки плата мала складати 3% від оцінки.

Суд зазначив, що встановлення орендної плати на підставі розміру земельного податку, із використанням нормативної грошової оцінки одного гектара ріллі по Одеський області, відповідало нормам Податкового кодексу.

Також з’ясовано, що технічна документація з нормативної грошової оцінки вказаної земельної ділянки була затверджена рішенням Тарутинської райради від 10 грудня 2014 р.

ТОВ "Бородінська СЕС-1" у жовтні 2012 року заснували кіпрські компанії "Красоліна Інвестмент Лтд" і "Міліденіо Холдінгз Лтд". З 7 листопада минулого року фірма перебуває у стані припинення.

В грудні минулого року Вищий госпсуд виносив постанову в схожій справі, де йшлося про оренду 20 га землі ТОВ "Ред Форест" під розміщення сонячної електростанції. Тоді суд зобов’язав фірму повернути землю і визнав, що договір оренди суперечить законодавству.

Відомо, що "Ред Форест" не вжило жодних заходів щодо виготовлення і затвердження техдокументації з грошової оцінки землі. Засновниками "Ред Форесту" є ті самі кіпрські компанії - "Красоліна Інвестмент Лтд" і "Міліденіо Холдінгз Лтд".

На вказані кіпрські компанії кілька років тому була перереєстрована низка компаній з групи "Актив Солар" братів Андрія та Сергія Клюєвих.

Як повідомлялося раніше, австрійські рахунки компанії екс-голови Адміністрації президента Андрія Клюєва та його брата Сергія розморожені. Попри санкції ЄС, соратники Януковича можуть продовжувати бізнес в Австрії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: