На ринку металобрухту продовжують діяти корупційні схеми Януковича - ЗМІ

Четвер, 26 березня 2015, 13:29

На вітчизняному ринку металобрухту продовжують діяти корупційні схеми розподілу експортних квот, запроваджені за часів Віктора Януковича тодішнім міністром економіки Ігорем Прасоловим.

Про це йдеться у сюжеті Аліни Стрижак у телепрограмі "Наші гроші".

До того, як очолити міністерство в 2012 році, Прасолов керував компанією СКМ Рината Ахметова, а його дружина Наталя мала спільний бізнес із сином Віктора Януковича - Олександром.

На посаді міністра Прасолов створив комісію, яка має визначати скільки і кому продавати брухту за кордон.

Реклама:

До комісії входять переважно працівники міністерства, наприклад, директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності Юрій Петровський. А ще металурги, серед яких представник об’єднання "Металургпром" Микола Абросімов, та представники ДФС, МВС та СБУ.

Про корупційні схеми роботи комісії програмі на умовах анонімності розповів співробітник однієї з компаній-експортерів.

За його словами, більшість квот виділяються на "компанії-прокладки", які потім продають експортні квитки реальним підприємцям.

"Ця комісія раніше збиралася раз в квартал. В листопаді розподілили 589 тисяч тонн між 149 фірмами. При цьому експортерів реальних можна назвати близько 20. Решта - взагалі не зрозумілі фірми. Тобто, це фірми, спеціально на них виділяються квоти, які у подальшому перепродаються", – повідомив інформатор.

Журналісти проаналізували перелік квотоотримувачів. Частина фірм належать структурам родини народного депутата Андрія Кісельова (Опозиційний блок), якого у ЗМІ називають однокласником Олександра Януковича.

Також є фірми українських бізнесменів Валерія Кришталя та Євгена Казьміна. Багато підприємств бізнесмена іранського походження Алі Омрана, який був у бізнес-партнерстві з Арсеном Іванющенком – сином Юрія Іванющенка. Сам Омран цю співпрацю називає вимушеною.

Також у списку є близько двох десятків дрібніших підприємців. Решта переліку – невідомі компанії без видимої підприємницької діяльності. На них припадає третина експортної квоти.

Журналісти програми спробували розшукати деяких квотоотримувачів, наприклад, фірму "Інтерторгмаш". Виявилося, що адреси, за якою фірма зареєстрована, не існує, а мешканці сусідньої будівлі розповіли, що підприємство нещодавно розшукувала прокуратура.

За словами джерела програми, фірми-перекупники продають квоти за ціною від 8 до 12 доларів/тонна.

"Наприклад, нашій компанії виділено 20 тисяч тонн на рік. Ми можемо експортувати 20 тисяч тонн. Ми можемо ще попрацювати і ще експортувати. Але в нас уже немає квот. Відповідно наші дії - ми звертаємося до цих посередників: "Хлопці, ми потребуємо квот". "Скільки вам треба"? "10 тисяч тонн". "Ок, це буде коштувати 10 доларів з тонни. Все, 100 тисяч доларів завезли".

У Міністерстві економічного розвитку корупційність квотної схеми визнають. І обіцяють за тиждень-два проблему вирішити. Запланований варіант – давати квоти лише тим заготівельникам, які продали частину брухту на українські металургійні підприємства.

Заготівельники критично сприймають такий варіант, побоюючись, що це поставить їх у пряму залежність від покупців. Українська металургія – це фактично п’ять приватних фінансово-промислових груп: "Метінвест" Рината Ахметова, "Інтерпайп" Віктора Пінчука, "Арселор Міттал" ("Криворіжсталь") Лакшмі Міттала, і дві групи з російськими інвестиціями – "Євраз" та "Індустріальний союз Донбасу".

Найбільшим бенефіціаром російських компаній є власник футбольного клубу "Челсі" (Лондон) Роман Абрамович.

За твердженням учасників ринку, нинішня система квотування вже примушує заготівельників, квоти яких вичерпано, продавати брухт на металургійні заводи значно дешевше за світові ринкові ціни у 250-300 долл/тонна.

Різниця становить близько 100 доларів на тонні. Це дозволить металургам зекономити понад 300 млн.долл на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: