Думка експерта: Українська економіка відстає навіть від Бангладеш

Вівторок, 24 березня 2015, 10:28

За рівнем економічного розвитку Україна знаходиться на рівні Бангладеш десятилітньої давності.

Про це заявив президент Інституту суспільних досліджень Володимир Панченко.

"Сьогодні прогнозований рівень ВВП на 2015 рік становить 78 млрд доларів. У перерахунку на душу населення це менше двох тисяч доларів. Це значить, ми вже на рівні Бангладеш десятилітньої давності. Україна пасе задніх у всіх рейтингах, нас сприймають як сировинну економіку", - сказав він.

В Україні, наче шагренева шкіра, стискається економіка, а ми не займаємось ані інституціями, ані ринками, - переконаний економіст.

Реклама:

За розрахунками Інституту суспільних досліджень, спад економіки в наступні десять років буде призводити до ще більшого звуження ВВП.

Панченко зазначив, що для розуміння комплексності економічних проблем Уряду потрібно міняти психологію, ідеологію та політекономію.

"Це хвороба усіх наших урядів, в тому числі діючого. Зокрема, економічний блок Уряду дуже спрощено підходить до рейтингу конкурентоздатності. Вони беруть індекс, читають першу фразу, і на цьому все закінчується. Наприклад - індекс "розміру ринку".Традиційно він обмежуються кордонами. Що робить уряд?, - звернув увагу Панченко. 

Він наполягає на максимальному відкритті ринку. Але наступна фраза в індексі свідчить, що експорт є визначальним в зміцненні конкурентоздатності і розміру ринку. Тобто відкривати насправді треба не тільки внутрішній, а глобальний ринок, створюючи сприятливі умови для експорту". 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: