Коломойський забарикадувався в "Укрнафті" – "планові роботи проти рейдерів"

Понеділок, 23 березня 2015, 09:43

В неділю увечері у будівлі держпідприємства "Укрнафта" в Києві забарикадувалися люди у військовій формі, які представляють бізнесмена і голову Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського.

Близько 18.00 невідомі бійці обнесли залізним парканом будівлю "Укрнафти" у Нестерівському провулку.

"Коломойський барикадується в "Укрнафті". Просто зараз будівлю "Укрнафти" на Нестеровському провулку обносять залізними гратами. Залишилося "зварити" кілька секцій", - повідомив тоді народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко. 

"Охорона відмовляється показати дозвіл на спорудження нового паркану. Це все - реакція Коломойського на прийняття закону про акціонерні товариства в частині зниження кворуму. В "Укрнафті" у держави - 50% + 1 акція, але тепер вперше за 12 років можна поставити державний менеджмент", - додав він.

Реклама:

Пізніше вхід до будівлі держпідприємства "Укрнафта" у Києві в Нестерівському провулку заблокували автоматники, які представляються бійцями "Дніпро-1". Як відомо, "Дніпро-1" - полк патрульної служби міліції особливого призначення МВС України.  

Разом з тим глава МВС Арсен Аваков повідомив Українській правді: "Це нісенітниця. "Дніпра-1" там немає. Охорону "Укрнафти" здійснює приватна фірма, що належить "Укрнафті".

Заступник голови правління державної компанії "Укрнафта" Віктор Захаров пояснив термінову появу металевого паркану навколо будівлі тим, що компанія проводить планові роботи з встановлення захисних споруд у зв'язку з можливими  провокаціями. Про це "Українській правді" повідомив нардеп від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм.

Також Захаров заявив, що охорону території державної компанії здійснює "Секьюр Ай Ті", договір з якою було підписано кілька місяців тому. За словами Захарова, представники охоронної компанії мають право на носіння вогнепальної зброї.

Близько 22.00 під будівлею "Укрнафти" сталася сутичка між представниками "охорони" будівлі та народним депутатом Мустафою Найємом.

За словами депутата, в отвір відчинених дверей було видно, що весь перший поверх  будівлі заповнений людьми з металевими щитами.

Ще пізніше під будівлю "Укрнафти" приїхав глава Дніпропетровської ОДА, олігарх Ігор Коломойський та заявив, що "жодних позапланових ситуацій немає", а все, що відбувається навколо підприємства  - "планові роботи  проти рейдерів".

Так Коломойський прокоментував прохання Найєма пояснити, що відбувається з державною компанією.

При цьому на питання, хто ці "рейдери", Коломойський заявив:"Нардеп Єремєєв, Пасішник, Мірошник, Савченко".

На пропозицію Найєма звернутися до міліції та прокуратури і повідомити про "злочин" Єремєєва та про підготовку до "рейдерського захоплення", Коломойський заявив: "Так, я погоджуюся разом з вами написати таку заяву про захоплення  компанії ОЗУ (організоване злочинне угрупування - УП) Єремєєва".

В понеділок зранку Найєм повідомив, що написав заяву в міліцію щодо застосування до нього сили для недопуску в будівлю компанії "Укрнафта".

Як відомо, 50%+1 акція компанії "Укрнафта" належить НАК "Нафтогаз України", а 43% володіє олігарх Ігорь Коломойський. Через блокування зборів акціонерів останнім держава недотримала близько 3,7 мільярда гривень виплат дивідендів.  

Втрати бюджету внаслідок неплатежів ПАТ "Укрнафта": податковий борг компанії (за оперативною інформацією) – 2,3 млрд гривень. (в основному з рентної плати), несплачені дивіденди (за 2011, 2012, 2013 роки) – 3,7 млрд гривень.

Нагадаємо, раніше, 19 березня в офісі компанії "Укртранснафта" також розгорівся конфлікт Він пов’язаний зі зміною керівника підприємства. 

Наглядова рада цього держпідприємства відсторонила Олександра Лазорка від здійснення повноважень голови правління компанії. У повідомленні "Нафтогазу", що контролює 100% акцій "Укртранснафти", не було  вказано причину такого рішення.

Ігор  Коломойський у супроводі озброєних людей приїхав до офісу "Укртранснафти", де перебував близько 6 годин. Після того, як він залишив приміщення, Коломойський заявив, що "звільняв будівлю "Укртранснафти" від російських диверсантів". 

При цьому голова Дніпропетровської ОДА звинуватив оточення президента у рейдерстві і обматюкав журналіста "Радіо Свобода" Сергія Андрушка.

Коломойський заявив, що Юрій Мірошник, який з 19 березня тимчасово виконує обов'язки голови правління "Укртранснафти", "сам себе призначив". На запитання, хто стоїть за цим, Коломойський відповів: "Я не знаю. Сказали, Кононенко – один із керівників фракції БПП".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!