Думка експерта: IT-індустрія з’їсть банківський сектор

П'ятниця, 20 березня 2015, 16:33

Найближчим часом IT-індустрія і прогрес в електронних платіжних системах з’їдять банківський сектор.

Таку думку висловив фінансовий директор LvBS Михайло Сало.

За його словами, в фінансовому і банківському секторі зараз спостерігається еволюція грошей.

"Основними функціями грошей є засіб обміну і засіб збереження багатства. Теперішні гроші отримали замінники. До банківського сектору прийшов сектор IT і почав забирати його хліб", - зазначив експерт.

Реклама:

Він нагадав, що банки завжди займалися обслуговуванням платежів. Зараз люди користуються такими платіжними системами як PayPal, EasyPay та інші.

"Ми можемо дочекатися того моменту, коли люди не знатимуть що таке банки. Ми матимемо інструменти для розрахунків, користуючись якими, ми не до кінця будемо розуміти як вони працюють. Це є перший шматок хліба, який забирає в банківського сектору IT", - заявив Сало.

"Другий шматок хліба який втрачає банківський сектор - кредитування. Сучасний новий тренд - P2P-кредитування. Позичальник і той кому треба позичити гроші домовляються, і через інтернет сконтактовуються один з одним. На чому банки будуть заробляти гроші? Важко сказати, але це перша тенденція, яка дуже сильно поміняє те, як ми користуємося грошима й якими будуть гроші", - зазначив експерт.

Крім того, за його словами, гроші треба друкувати, а це дуже багато коштує. У 2020 році, на думку експерта, Норвегія буде першою країною, яка повністю відмовиться від використання готівки.

"Як цей тренд пошириться на всі інші країни - не зрозуміло. Я думаю, що пошириться с такою самою швидкістю, з якою люди перейшли від звичайного телефону до мобільного. Тобто перший тренд - банкам буде важко жити, тому що технологічні IT-компанії заберуть в них бізнес", - вважає фіндиректор.

Він також зазначив, що в Україні спостерігається тотальна втрата довіри до банківського сектору, яка може бути відновлена тільки урядом, а уряд робить дуже мало щоб її відновити.

"В Україні дуже мало альтернатив для заощадження поза банківським сектором. І в останній рік люди почали дуже масово втікати з банків і вкладати гроші в нерухомість. Але вкладаючи гроші в нерухомість люди думають, що вони інвестують в валюту. Насправді, нерухомість яка є в Україні, не може бути доларовою інвестицією", - заявив Сало.

"Це є та сама інвестиція в гривні. Проблема в тому, що люди які мали ліквідні гроші в банках, вклали їх в низько ліквідну нерухомість. В такому випадку ми побачимо негативний тренд в банківському секторі України, а так само ми побачимо дуже сильний розворот банківських цін на нерухомість", - додав він.

"Інший новий тренд - електронне громадянство. Естонія запропонувала цілому світу можливість бути електронними громадянами Естонії", - повідомив експерт.

За його словами, електронне громадянство дає можливість перевести заощадження в Естонію, і через онлайн-банкінг інвестувати в світові акції. Це дає такі можливості, яких немає в Україні.

"Як це впливає на Україну? В першу чергу, зменшиться об’єм грошової маси, яка крутиться в країні. По-друге, воно впливатиме на кількість податків які збирає наша держава і за які вона живе", - сказав фінансовий директор.

"Якщо підсумувати всі ті тренди, то можна зробити висновок, що банківській сектор з’їсть небанківський сектор. Його з’їсть IT-індустрія і прогрес в електронних платіжних системах. З часом, ми забудемо що таке банківський сектор, так само, як ми забули що таке стаціонарний телефон", - підсумував Сало.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: