Під час війни знайти рівноважний курс дуже складно - Гонтарева

Понеділок, 2 березня 2015, 12:43

Нацбанк прибрав курс, який називався індикативний, який перестав представляти із себе індікатів і став відрізнятися від реального курсу на ринку на 30%.

Про це в інтерв'ю "Українській правді" розповіла глава НБУ Валерія Гонтарева.

За її словами регулятор не знімав обмеження.

"Ми не зняли обмеження. Ми прибрали наш курс, який називався індикативний, який перестав представляти із себе індикатив. І став відрізнятися від реального курсу на ринку на 30%", - сказала глава НБУ.

Реклама:

За її словами, під час війни дуже складно знайти рівноважний курс.

"Я хочу сказати, що під час війни знайти рівноважний курс дуже складно. Ми давали ринку можливість вийти зі стану фіксованого курсу 12,9 гривень за долар і знайти еквілібріум, який і відображав би рівноважний курс", - говрить Гонтарева.

Глава Нацбанку розповіла, що ще в жовтні попереджала банкірів, що НБУ скасує індикативний курс.

"Банкіри найбільших банків благали мене цього не робити. Я просила надсилати їх реальні котирування. Коли ж це стало не дзеркалом, а кривим дзеркалом, індикатив просто втратив будь-який сенс", - зазначила глава регулятора.

Крім того, за словами Гонтаревої, Національний банк більше ніколи не буде коментувати курс.

"Ми перебуваємо під програмою Міжнародного валютного фонду. Національний банк більше ніколи не буде коментувати курс. Я вам серйозно кажу. Наше завдання коментувати інфляцію. Тому мене лякає незрозумілий для мене ажіотаж на цукор і гречку", - підсумувала банкір.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!