В 2015 році фірми екс-міністра Ставицького отримували мільйони від України

Понеділок, 2 березня 2015, 10:08

Перевірка Державної фінінспекції у грудні 2014 року виявила, що ДП "Поліграфкомбінат "Україна" Нацбанку України протягом одного року виплатило компанії "Уніт" щонайменше 279 млн грн за нанесення непотрібного штрих-коду.

Як з’ясували журналісти телепрограми "Наші гроші", ця компанія належить міністру-втікачу Едуарду Ставицькому.

Минулого року "Наші гроші" з’ясували, що новий графічний елемент на акцизних марках від "ПК "Україна" легко підробити, сам код не містив корисної інформації, а контролюючі органи не володіли пристроями для його зчитуваннями, відтак його ефективність дорівнювала нулю.

 

Однак тоді журналістам не вдалось дізнатись, кому державний комбінат перерахував сотні мільйонів гривень.

Реклама:

Після ефіру програми, восени 2014 року, Кабінет міністрів підписав постанову про здешевлення марки акцизу, а відтак і ліквідації непотрібного штрих-коду.

У грудні 2014 року співробітники Держфінінспекції виявили, що розробником та отримувачем коштів є компанія "Уніт".

Протягом співробітництва державні поліграфісти сплатили "Уніту":

131 млн грн (друге півріччя 2013)

148 млн грн (перше півріччя 2014).

Сума за друге півріччя 2014 року у звіті не вказана, однак захисні елементи на марку акцизного податку поліграфісти наносили аж до 1 лютого 2015 року.

Вказані суми є винагородою за використання запатентованого винаходу, а саме програми "Трек-енд-трейс" для нанесення захисного елемента.

Засновник фірми "Уніт" - кіпрська компанія "Феріоло холдінгз лтд", у 2013-2014 роках її співзасновником була компанія "Сайкон Холдингс ЛТД" ("Sykon Holdings LTD").

 

Як з’ясувало видання "Deutsche Welle", компанія "Сайкон" є власником кіпрскої фірми "Магавенія Інвестментс" ("Magavenia Investments"), на яку нещодавно переписали ТОВ "Актив капітал груп", яким раніше володіла теща Едуарда Ставицького - Валентина Ушакова. Директором "Актив капітал груп" і досі залишається Анатолій Ставицький, батько екс-міністра.

Нагадаємо також, що фірма ("Sykon Holdings LTD") була задіяна в схемі заміни касових апаратів на апарати із можливістю передачі даних.

Водночас, всупереч власній осінній постанові, яка припиняла використання "штрих-коду Ставицького" у 2015 році, 29 грудня 2014 року Кабінет міністрів подовжив друк псевдозахисту на один місяць, до 1 лютого 2015 року.

Таким чином і в новому році фірми втікача і екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького отримували виплати від України.

В серпні Інтерпол оголосив Едуарда Ставицького міжнародний розшук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!