"Київстар" розпочав підготовку до 4G

Середа, 18 березня 2015, 13:05

Оператор мобільного зв'язку "Київстар" у процесі запуску 3G-мережі модернізує свої базові станції за принципом future proof - Single RAN.

Це дозволить у майбутньому швидко розгорнути мережу 4G (LTE), просто оновивши програмне забезпечення, говориться в повідомленні компанії.

"Життєвий цикл будь-якої технології обмежений. У розвинених країнах стандарт 3G був впроваджений ще 15 років тому, проте тепер він уже починає поступово заміщатися технологією LTE - до цього підштовхують як постійно зростаючі запити користувачів, так і тенденції розвитку всього ринку телекомунікацій", - розповідає головний спеціаліст з архітектури мережі "Київстар" Ігор Єрещенко.

На його думку, в Україні перехід до LTE теж відбудеться, незважаючи на гальмування процесу з боку держави і невелику кількість LTE-гаджетів у користувачів.

Реклама:

"Тому ми повинні підготуватися вже зараз до майбутнього впровадження більш прогресивної і економічно вигідної технології", - вважає він.

Оператор планує запустити LTE-технологію в радіомережі, коли це стане дозволено державою і буде затребувано ринком.

"Single RAN" дозволяє базовим станціям радіомережі працювати одночасно на декількох стандартах: наприклад, GSM і 3G або GSM і LTE. Після запуску мережі LTE вона буде довгий час співіснувати з GSM, а всі користувачі GSM-пристроїв будуть залишатися на зв'язку.

Нагадаємо, що наприкінці лютого поточного року Національна комісія з питань регулювання зв'язку та інформатизації провела тендер на видачу 3G-ліцензій.

Всі три мобільних оператор, що працюють у стандарті GSM - "Астеліт (life)", "Київстар" і "МТС Україна" такі ліцензії отримали. Тепер вони планують протягом півроку запустити першу 3G-мережу у великих містах.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: