В уряді оцінюють збитки від анексії Криму у понад трильйон гривень

Середа, 18 березня 2015, 11:38

Уряд у Києві оцінює збитки від відчуження дежрмайна після анексії Криму у понад трильйон гривень.

Про це пише DW.

Як пише видання, в березні 2014 року Росія в порушення міжнародного права здійснила анексію Криму. З того часу їй знадобився майже рік, щоб провести перерозподіл власності.

Як заявила самопроголошена влада Криму, з 1 березня 2015 року перелік "націоналізованих" об’єктів не може бути доповнено. Ще 27 лютого було прийнято одразу 13 рішень, якими було відчужено цілий ряд об’єктів власності.

Реклама:

За рік, як зазначено у заяві МЗС, оприлюдненій у вівторок, 17 березня у Криму було незаконно націоналізовано 400 українських підприємств, захоплено 18 газових родовищ.

Серед найбільших "націоналізованих" після анексії підприємств - "Чорноморнафтогаз".

Як заявляв прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, самопроголошеною вланою Криму конфісковано понад два мільярди кубометрів газу, який належав Україні.

У травні голова уряду оцінював відчужену власність у "сотні мільярдів доларів".

Тоді Яценюк пообіцяв звернутися з цього приводу до Стокгольмського арбітражного суду. При цьому Генеральна прокуратура України лише в жовтні розпочала провадження за фактом заволодіння майном "Чорноморнафтогазу".

Голова експертної ради при міністерстві юстиції України Георгій Логвинський повідомив DW, що за попереднім висновком, збитки складають 1,2 трильйона гривень.

"Ця сума буде значно збільшена", - зазначив він та додав, що це дані за понад чотирма тисячами підприємств, міжвідомча робоча група кабінету міністрів України продовжує аналізувати втрати.

"Мова йде про вартість активів та втрати, пов’язані з надрами, з веденням бізнесу. Ми будемо відшкодовувати, в тому числі, і недоотримані прибутки", - уточнив Логвинський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: