РФ вимагатиме від Києва оплатити поставки газу на Донбас - Новак

Середа, 11 березня 2015, 12:31

РФ планує вимагати від Києва оплатити поставки газу на південний схід України і очікує експортувати не менше газу в поточному році в Європу, ніж у 2014.

Про це сказав в інтерв'ю Рейтер міністр енергетики РФ Олександр Новак.

Росія в рамках так званої "зимової" угоди відновила в грудні перервані влітку минулого року через борги постачання газу Україні на умовах передоплати та поетапного погашення частини боргу.

Газовий конфлікт загострився в кінці лютого, коли "Газпром" почав поставки газу в контрольовані бойовиками області Донбасу, включивши ці обсяги в розрахунковий імпорт "Нафтогазу".

Реклама:

Після тижня взаємних суперечок "Газпром" погодився не враховувати поставки газу Донбасу в загальному обсязі продажів "Нафтогазу України", проте повторив, що загроза припинення експорту Києву залишається.

"Найбільш гостре питання з Україною - врегулювання поставок на південний схід. Всі інші більш-менш зрозумілі, "зимовий" пакет виконується. Уряд РФ надав знижку з 1 листопада - 100 доларів від ціни контракту, ми не застосовували take-or-pay, "Нафтогаз" погасив 3,1 мільярда доларів. У міру передоплати "Газпром" здійснює поставки", - сказав Новак.

"Щоб не доводити до конфлікту цю ситуацію в рамках "зимового" пакету, ми винесли це на окремий розгляд. "Газпром" з "Нафтогазом" будуть окремо проводити звірку поставок газу і вирішувати питання за джерелами фінансування цих поставок. Ми вважаємо, що поставки через газовимірювальні станції на Донбасі нічим не відрізняються від того, що йде через інші газовимірювальні станції - в кінцевому підсумку споживачами є райони України".

"Ми поставляємо в рамках контракту. "Газпром" не безкоштовно поставляє - виставляються рахунки, підписуються акти звірки. Все йде в рамках контракту. Ніяких безкоштовних поставок немає. Ціна за формулою зі знижкою 100 доларів", - сказав Новак.

За оцінками російської сторони, Київ заборгував Москві за постачання газу в попередні періоди 2,4 мільярда доларів, цю суму РФ сподівається стягнути через арбітраж у Стокгольмі.

"Поки немає визначеності, як буде відбуватися врегулювання заборгованості в частині поставок на південний схід. Це предмет розгляду між двома господарюючими суб'єктами в рамках контракту. Можливо, воно буде через арбітраж, можливо, в рамках якихось переговорів", - вважає Новак.

Раніше в Брюсселі на переговорах ЄС, Росії та України про виконання умов "зимового" пакету сторони вирішили, що "Нафтогаз" буде замовляти у "Газпрому" на умовах передоплати достатню кількість газу для забезпечення потреб України в березні і гарантувати безперервний транзит до Європи, а "Газпром" буде постачати на умовах передоплати до 114 мільйонів кубометрів щодня через узгоджені пункти доставки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!