"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Без грошей МВФ дефолт України неминучий - ЗМІ

Субота, 7 лютого 2015, 15:27

Без надання масштабних кредитних ліній Міжнародним валютним фондом дефолт України неминучий.

Про це в статті для "Дзеркала тижня" пише Андрій Блинов.

"Якщо МВФ коштів не надасть (або дасть їх занадто мало), дефолт, як і нові девальваційні й інфляційні сплески, виглядають неминучими. Платити, як торік, 11 млрд дол. за зовнішніми боргами Україна без адекватної зовнішньої допомоги не хоче. І вже не має жодної можливості", - пише автор.

Що стосується курсового прогнозу, то, на думку автора, валютний ринок заспокоїться, лише коли стане відомо, що МВФ відкриває масштабну кредитну лінію для України. Тоді обрій планування в бізнесі збільшиться з одного до кількох місяців. Поки ж навіть у НБУ сконцентрувалися лише на найближчих валютних платежах.

Реклама:

У правлінні вже підрахували, що в першому кварталі буде потрібно близько мільярда доларів на погашення та обслуговування зовнішнього держборгу, а також по 500 млн доларів щомісяця для потреб "Нафтогазу". Разом - 2,5 млрд доларів.

Судячи з повідомлень джерел DT.UA про зміст меморандуму за результатами роботи місії МВФ, яка закінчилася на цьому тижні, йдеться про загальний обсяг фінансування в межах 20-27 млрд доларів (з врахуванням недоотриманого за попередньою програмою). Мова йде про чотирирічну програму розширеного фінансування (Extended Fund Facility).

Узгоджені питання регуляторної реформи, подальшого скорочення витрат на адміністративний апарат, прихильність політиці таргетування інфляції. Військові аспекти проект тексту угоди з МВФ делікатно обходить, мабуть, грунтуючись на припущенні, що активні бойові дії в країні незабаром припиняться.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!