"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Демчишин розповів, скільки електроенергії Україна імпортувала з РФ

Четвер, 5 лютого 2015, 20:32

Україна в січні 2015 року імпортувала з Росії близько 380 млн кВт-год електроенергії.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин на прес-конференції в Києві в четвер, передає "Інтерфакс-Україна".

У той же час він не став прогнозувати точні обсяги імпорту в лютому у зв'язку з невизначеністю безлічі факторів, зокрема, температурних умов та забезпечення ТЕС України вугіллям в частині його наявності та можливості підвозу.

За словами Демчишина, діючий контракт передбачає постачання до 1 млрд кВт-год електроенергії щомісяця, але Україна має намір купувати виключно необхідні обсяги.

Реклама:

"Те, що зайву електроенергію ніхто не купує - в цьому сумнівів немає", - підкреслив він.

Глава Міненерговугілля також уточнив, що ціна імпортованої з РФ електроенергії в будні дні на третину дорожче, ніж у вихідні і в цьому зв'язку "Укрінтеренерго" намагається по можливості максимізувати її закупівлі в останні два дні тижні.

"На вихідних немає плати за потужність, тобто у вихідні ціна за електроенергію десь на 30% нижче. Купувати її набагато вигідніше у вихідні", - додав міністр.

Демчишин також повідомив, що графік поставок і ряд інших умов договору постійно узгоджуються сторонами.

"Мені здається, що ключові комерційні умови (контракту) адекватні. Більш того, за цим договором постійно ведуться переговори. Крім того, що графік поставки змінюється і узгоджується кожен день, також ведуться переговори і стосовно заміни цього арбітражного застереження і за ціною, за різними параметрами ведуться переговори. Це динамічний процес", - сказав він.

Як повідомлялося, наприкінці грудня 2014 ВАТ "Інтер РАО" і ДПЗД "Укрінтеренерго" уклали договір на експорт електроенергії з ЄЕС Росії в об'єднану енергетичну систему України. Річний контракт набув чинності з 30 грудня 2014 року і передбачає рівномірний графік поставок об'ємом до 1,5 ГВт.

Україна в 2014 році імпортувала 178 млн кВт-год електроенергії з Росії, що в 4,6 рази більше, ніж в 2013 році, в тому числі в грудні імпорт е/е з РФ становив 93,2 млн кВт-год.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!