Шимків: Компанія-співвласник "Аеросвіт" направила в АП лист з претензіями

Середа, 4 лютого 2015, 17:47

Адміністрація президента України отримала лист з претензіями від однієї з голландських компаній - співвласниці що припинила діяльність авіакомпанії "АероСвіт".

Про це написав заступник голови адміністрації президента України Дмитро Шимків на своїй сторінці в мережі Facebook.

"Отримали лист від голландської компанії-співвласника "АероСвіт", дев'ять сторінок претензій і звинувачень. Погрожують судом і пропонують домовлятися. Цим теж потрібно займатися, хоча це далеко не реформи. Найгірше, що доведеться висмикнути пару людей з робочих процесів, щоб обробити матеріал, а це пару днів", - написав Шимків.

У коментарі "Інтерфакс-Україна" Шимків уточнив, що мова йде про компанії Gilward Investments B.V.

Реклама:

Він додав, що лист не є позовом до держави Україна на якусь певну суму, а поки лише це великий текст з претензіями.

Gilward Investments, пов'язують з бізнесменом Григорієм Гуртовим. Гуртовий в 2012 році зайняв 170 місце в рейтингу журналу "Фокус" - "200 найбагатших людей України 2012" з капіталом 42,4 млн доларів.

Як повідомлялося, "АероСвіт", який був найбільшим українським авіаперевізником, почав процедуру банкрутства в кінці грудня 2012 року, яка пізніше була скасована рішенням суду, припинив діяльність і в даний час авіарейси не виконує.

Спочатку "АероСвіт" мав проблеми з розрахунками перед аеропортами та системами продажу квитків, через що спізнювалися і скасовувалися рейси, потім, як стало відомо із судових рішень, компанія подала заяву про банкрутство, однак при цьому наголошувала, що не є банкрутом, чи не зупиняє виробничу діяльність і виконує всі операційні процедури в повному обсязі, включаючи заходи щодо забезпечення безпеки польотів.

Пізніше почалися масові звільнення співробітників, які періодично виходили на мітинги з вимогами погасити заборгованість по зарплаті.

Крім того, суд прийняв до провадження апеляційну скаргу Бориспільської об'єднаної державної податкової інспекції в Київській області на визначення Госпсуду про відкриття провадження у справі про банкрутство авіакомпанії "АероСвіт".

Податкова просила скасувати дане рішення і припинити провадження у справі, і хоча розпорядник майна авіакомпанії Леонід Талан заявляв, що підстав говорити про фіктивне банкрутство "АероСвіту" немає, апеляційний суд скасував рішення Госпсуду про порушення провадження у справі про банкрутство авіаперевізника.

Після цього компанія фактично зникла, хоча юридично існувала.

"АероСвіт" разом зі збанкрутілою "Донбасаеро" і компанією "Дніпроавіа" входив в альянс "Українська авіаційна група", пов'язаний з українською групою "Приват" (Дніпропетровськ). Пізніше "Дніпроавіа" вийшла з альянсу.

На початку 2013 року повідомлялося, що найбільшими акціонерами "АероСвіту" були Gilward Investments BV і Фонд держмайна України, які володіють відповідно близько 38% і 22,4% акцій авіаперевізника.

Ще трьом українським компаніям належить близько 40% акцій, у тому числі "ГенАвіаІнвест" - 24,99%, Investment Advisors Group - 9,8% і "Бюро" - 4,8%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: