Валютний міжбанк почне працювати за новими правилами - банкіри

Середа, 4 лютого 2015, 12:25

5 лютого валютний міжбанк почне працювати за новими правилами: НБУ відмовляється від індикативного курсу.

Hubs запитав банкірів, як це вплине на курс гривні.

Про відмову від індикативного курсу глава НБУ Валерія Гонтарєва оголосила в понеділок на зустрічі з менеджерами 40 найбільших банків.

"Ми виступаємо за перехід до ринкових механізмів курсоутворення, - цитує прес-служба НБУ Гонтареву. - Також ми хочемо, щоб на ринку був єдиний і ефективний курс".

Реклама:

Гіпотетично це означає, що банки не будуть імітувати торги по 16 гривень за долар, офіційні та неофіційні курси на міжбанку вирівняються, офіційний курс НБУ прийде у відповідність з ринковим, обмінні пункти банків виставлять курси, близькі до реальності.

Hubs звернувся за роз'ясненнями в НБУ, але там сказали, що зможуть надати коментарі тільки в четвер.

Банкіри теж поки не отримали жодних роз'яснень з новими правилами роботи на міжбанку, пише видання.

Як повідомляється, Гонтарева ще минулого тижня особисто просила бути стриманими у висловлюваннях про курс.

За словами скарбника великого банку, у понеділок в НБУ була щотижнева нараду з представниками банків. Там повідомили, що з четверга скасовується індикатив.

"З приводу аукціонів питання залишається відкритим. НБУ поки не надав жодної нормативної бази, тому залишається гадати на кавовій гущі. Ймовірно, днями НБУ підніме офіційний курс до рівня міжбанку. Слід очікувати зростання котирувань міжбанку до рівня 24-25 гривень за долар. Зараз всі учасники ринку чекають якісь документи від регулятора", - говорить банкір.

За його словами, спред на чорному ринку скоротиться, щоб залучити більше клієнтів.

"Чи стане чорний ринок менше? Не варто забувати, що діє 2% збір до ПФ при купівлі валюти через касу банку та обмеження в 15 тисяч гривень на одного клієнта. Котирування в касах банку будуть в межах ринкових і велика частина клієнтів відразу побіжить скуповувати валюту, що підштовхне курс знову вгору", - зазначив він.

Скарбник переконаний, що розраховувати на те, що експортери стануть у великих обсягах заводити виручку, теж не варто, у багатьох банках існує відкладений попит, який обов'язково вистрілить.

Як відзначає ще один скарбник великого банку, в теорії, з четверга банки будуть встановлювати комерційний курс, виходячи з котирувань міжбанку.

"Якщо ринок не обмежуватимуть, наприклад, дзвінками і т.п., курс може вийти на рівень 22-23 гривні за долар. Який реальний ефект дасть цей режим, побачимо", - зазначив він.

За словами колишнього топ-менеджер великого банку НБУ хоче зробити один курс, щоб прибрати тіньовий ринок.

"Ідея правильна, але реалізована вона буде, думаю, на 30-40%", - зазначив банкір.

У першу чергу потрібно прибрати агентські обмінні пункти, щоб контролювати всі готівкові операції. Ці пункти - посередник між банками і чорним ринком. Прибравши його, ми сузим чорний ринок. НБУ вже заявляв про бажання позбутися "агентів".

Чорний ринок нікуди з четверга не дінеться. Він закриється, коли долара в банках буде більше, ніж на чорному ринку. Але в банки долар не завезли, і не варто забувати про 2% збір до ПФ.

Після скасування індикативного курсу Гонтарева повинна прийняти рішення про викуп на позицію НБУ всієї валюти, що заходить в країну, а це близько 5 млрд доларів  на місяць.

Гонтарева минулого тижня обговорювала з банками цю ініціативу, але поки не підтвердила її.

Прихована експортна виручка не повернеться в Україну, - немає довіри. Експортери укладають контракти за межами України.

Ми зайшли в точку рівноваги - 21 гривня. Якщо Гонтарева відчує достатню силу - вона буде гнати курс до 17 гривень. Таким він закладений в бюджет.

Небанківських економістів Гонтарева нічого не просила, пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!