"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко звинуватив політику уряду в різкому обвалі гривні

П'ятниця, 27 лютого 2015, 11:21

Різке падіння курсу гривні пов'язане з розбалансованістю економічної політики Кабінету міністрів.

Таку думку висловив екс-президент України Віктор Ющенко, коментуючи ситуацію на валютному ринку України, пише ZN.UA.

"Якщо у вас дефіцит бюджету, який покривається верстатом, не питайте, чому у вас слабкі гроші. Якщо у вас дефіцит платіжного балансу, який ви не можете врегулювати без МВФ або іншої фінансової підтримки, якщо ви не можете звести торговий баланс країни, тоді не питайте, чому слабкі національні гроші", - сказав Ющенко.

Він вказав на такі проблеми, як прихований дефіцит бюджету і значний розмір закладеного в бюджеті дефіциту, для покриття якого відсутні надійні джерела.

Реклама:

"Якщо ви приймаєте бюджет і міряєте дефіцит у 65 млрд грн (навіть не враховуючи його величезну приховану складову), ви сьогодні приймаєте рішення про включення банкнотно-монетного верстата. Якщо 65 млрд ми викидаємо непідтверджених грошей, коли економіка йде мінус 7%, якщо ви нездатні сформувати жорстку політику у сфері держфінансів, торгову політику, платіжну політику, то гривня - це наслідок. Якщо погано збалансована політика проводиться, то гривня показує це, як барометр", - зазначив Ющенко.

Він зазначив, що курс національної валюти відображає макроекономічну ситуацію в цілому.

"Слабкість національних грошей - це реакція на клініку, яка виникає в інших, більш фундаментальних сферах. Мене трохи дивує, коли апелюють до НБУ і кажуть, що НБУ не дає курс, і тому ми не можемо вирішити курс майбутнього року. А ви дали проекцію національного бюджету наступного року? Ми дійсно знаємо, який дефіцит буде і як ми його покриємо?", - сказав Ющенко.

За його оцінками, прихований дефіцит бюджету становить до 120 млрд грн за підсумками минулого року.

"У нас сьогодні мало збалансована урядова політика, що стосується сфери бюджету, торгівлі і нацплатежів. Приблизно вона вимірюється за підсумками минулого року в 110-120 млрд грн, якщо ми говоримо про прихований дефіцит бюджету. Наприклад, платежі, повисли в Міноборони, що не розрахувалися за щось; в НАК "Нафтогаз", якщо сплачуються борги "Газпрому", і ми майже інтуїтивно розуміємо, що платіж йде з резерву Нацбанку. Замість того щоб ці резерви працювали на підкріплення гривні, вони працюють на вирішення проблеми платежів за зовнішнім торговому балансу державних корпорацій", - констатував Ющенко.

Крім цих проблем, на мою думку, при величезній спробі сьогодні у сфері держбюджету знайти відповідні баланси з компонентами міжнародної фінансової допомоги, до уряду ще залишилося безліч питань, які потребують серйозних відповідей.

Ющенко вказав на брак довіри українців до банківської системи, що також пояснив недовірою до урядової економічної політики.

"За останній рік з банківської системи України ми, українці, громадяни з українським паспортом, вивели депозитів на більш ніж 130 млрд грн. Це ресурс, який нічим не заміниш. І тут проблема в тому, що немає довіри. Не тільки до банків. Якщо з одного банку виносять гроші, це може бути криза професіоналізму. Якщо гроші виносять з 120 банків, то це недовіра до курсу, який проводиться в широкому вимірі, - не тільки валютному, а до курсу економічної політики", - сказав Ющенко.

"Ми не можемо довірити своє грошове багатство країні, де проводиться курс, якому не довіряють", - додав екс-президент.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!