НБУ продовжує видавати банкам мільярдні кредити

Четвер, 26 лютого 2015, 10:54

Рефінансування банків може бути одним з каталізаторів нинішнього падіння гривні - як прямим, так і опосередкованим.

Про це в статті для ZN.UA пишуть Василь Пасочник і Юрій Сколотяний.

"Хоча, слід зазначити, цей фактор не єдиний. Як мінімум, ще є незабезпечена емісія НБУ через монетизацію ОВДП для покриття дефіциту держбюджету; квазіфіскальні платежі центробанку в держскарбницю; падіння економіки на тлі війни в Донбасі; скорочення припливу валютної виручки експортерів; раніше сформований попит імпортерів на валюту; виведення валюти за кордон за допомогою фіктивних імпортних контрактів; панічні настрої на ринку і т.д", - зазначають автори.

Таким чином, однією рукою вводячи адміністративні обмеження на ринку, іншою Нацбанк підливає масла у вогонь девальвації.

Реклама:

Так, згідно з останнім офіційним повідомленням НБУ, в четвер 19 лютого правління регулятора прийняло рішення про виділення АК "ПриватБанк" стабілізаційного кредиту на 2,28 млрд грн на 2 роки "для забезпечення своєчасного виконання банком своїх зобов'язань перед вкладниками-фізичними особами".

При цьому в центробанку уточнюють, що минулого тижня два банки отримали стабкредити на 2,665 млрд грн.

Причому "ПриватБанк" - черговий транш стабілізаційного кредиту (згідно з рішенням НБУ від 4 грудня 2014) - на 309 млн грн.

Як повідомлялося раніше, в січні поточного року Нацбанк уже надав "Привату" стабкредити на 2,38 млрд грн (а також "Укргазбанку" - на 520 млн грн).

За офіційною статистикою НБУ, в 2014 році "ПриватБанк" отримав від регулятора рефінансування строком від 30 днів на суму близько 20,8 млрд грн, причому стабкредити (які надаються мінімум на два роки) з них склали 9,9 млрд грн.

Також в Нацбанку повідомляють, що НБУ надав банку "Фінанси та кредит" перший транш на 76 млн грн з раніше анонсованого стабкредиту на 700 млн грн.

У четвер, 19 лютого, Нацбанк повідомляв, що рефінансування строком на 30 і більше днів, яке було видано до 16 числа поточного місяця, отримали 11 банків на суму 400 млн грн (серед них "Фідобанк", "Альфа-Банк", "Хрещатик "," Кредит Дніпро", "Київська Русь","Діамантбанк","Оксі Банк", ПУМБ,"Ідея Банк","Авант Банк","Фінансовий партнер").

Крім того, за офіційними даними Нацбанку, в понеділок-вівторок він надав банкам рефінансування на 1 млрд грн, але це були кредити овернайт (залучені банками в основному для виконання нормативів НБУ), за весь минулий тиждень - на 11,6 млрд грн (у основному овернайти), що більше, ніж за весь січень (9,88 млрд грн).

У той же час зауважимо, щоденна статистика НБУ не включає дані про погашення банками раніше взятих кредитів рефінансування.

За щомісячними даними НБУ (які вперше були опубліковані недавно), у січні сальдо (різниця) між обсягами кредитів, наданих їм для банків і ФГВФО, та обсягами повернення раніше наданих їм кредитів становила 1,3 млрд грн.

Варто також відзначити, що з початку року до 24 лютого портфель облігацій внутрішньої позики (ОВДП) в НБУ збільшився на 20,2 млрд грн (за аналогічний період 2014 - на 14,5 млрд грн). У січні цей показник становив 9,6 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: