НБУ спростовує інформацію про зупинку міжбанку

Середа, 25 лютого 2015, 15:12

Національний банк України спростовує інформацію про зупинку міжбанківського валютного ринку й наголошує, що ввів обмеження на валютному ринку в рамках своїх законодавчих повноважень.

Про це в коментарі УНІАН повідомив директор департаменту відкритих ринків НБУ Олег Чурій.

"Міжбанківський ринок не зупинено, банки купуватимуть валюту в розмірі 0,5% їх регулятивного капіталу. І ми не запроваджували ніяких обмежень із операцій з готівковою іноземною валютою, тобто, банки зможуть продавати й купувати валюту в населення", - сказав Чурій.

Представник НБУ пояснив, що в рамках нових правил регулятора отримані банками заявки на купівлю валюти від юридичних осіб задовольняються на третій день, тобто, отримані сьогодні заявки будуть задоволені в понеділок, тоді як раніше вони задовольнялися на другий день.

Реклама:

"Ми діємо в рамках законодавчих повноважень Національного банку. Крім того, дії, які ми проводимо, узгоджені з Міжнародним валютним фондом", - підкреслив він.

Також Чурій нагадав, що, згідно із запровадженими заходам НБУ в понеділок, 23 лютого, всі контракти з попередньою оплатою понад 50 тисяч доларів будуть ретельніше перевірятися й верифікуватися НБУ.

"Ми вважаємо, що для девальвації немає фундаментальних економічних причин, аналіз ринку свідчить про збалансованість попиту й пропозиції", - зазначив він.

Раніше в НБУ повідомили, що президент України Петро Порошенко проводить нараду з головою Нацбанку Валерією Гонтаревою, прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком і міністром фінансів Наталією Яресько.

Відкриваючи засідання уряду, прем'єр різко розкритикував заходи НБУ на валютному ринку, включаючи сьогоднішнє рішення про тимчасову заборону банкам купувати валюту за дорученням клієнтів.

Зокрема, Яценюк заявив, що НБУ самостійно, без будь-яких консультацій, ухвалив рішення про зупинку міжбанківського валютного ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: