Кабмін пропонує Раді підвищити ренту для "Укрнафти" до 70%

Вівторок, 24 лютого 2015, 13:02

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді підвищити рентну плату за користування надрами з 20% до 70% для ПАТ "Укргазвидобування" та ПАТ "Укрнафта" з держчасткою 50%+1 акція.

Про це йдеться у законопроекті № 2213, оприлюдненому на сайті ВР.

"Враховуючи зміни в політиці регулювання цін на природний газ, яка передбачає поступову лібералізацію тарифів та забезпечення прямої бюджетної підтримки найвразливіших верств населення, зменшення перехресного субсидування, виникає необхідність вилучення до державного бюджету частини надлишку прибутку, який буде отриманий газодобувними підприємствами внаслідок зменшення перехресного субсидування", - йдеться у пояснювальній записці.

Крім того, у зв’язку із зазначеним пропонується збільшити ставку рентної плати з 20% до 70%. Це дозволить залучити до державного бюджету додаткові доходи, які будуть спрямовані на пряму підтримку домогосподарств з низькими доходами, а також збільшить чисті доходи газовидобувних підприємств, які будуть використані на подальший розвиток галузі.      

Реклама:

У  разі внесення парламентом змін до Податкового кодексу, для вищевказаних компаній, за рахунок яких формується ресурс газу для потреб населення, ставка рентної плати за газ, видобутий на глибині до 5 км, зросте з 20% до 70%.

Водночас рента за газ, видобутий на глибині понад 5 км, не планується до перегляду і зберігається на рівні 14%.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!