"Газпром" намагається змусити Україну заплатити за газ для Донбасу

Вівторок, 24 лютого 2015, 09:05

"Газпром" знайшов спосіб змусити Україну заплатити за російський газ, що поставляється з 19 лютого самопроголошеним "ДНР" та "ЛНР".

Про це пише "Комерсант".

Співрозмовник видання в галузі підтвердив, що "Газпром" відмовився повністю задовольняти заявку "Нафтогазу", не дозволивши йому швидко вибрати газ, за ​​який вже внесена передоплата.

За словами джерела, "Газпром" в умовах мінусових температур на сході України намагається розтягнути період постачання Донбасу в рамках контракту, тоді як "Нафтогаз" намагається цей період скоротити.

Реклама:

З 19 лютого "Газпром поставляє газ на непідконтрольну Україны територію Донбасу через газовимірювальні станції (ГВС) Прохорівка і Платово в обсязі 12 млн кубометрів на добу. Ці обсяги монополія враховує в загальному споживанні Україною, яка отримує російський газ тільки по передоплаті.

На 23 лютого передплачений обсяг становив 287 млн ​​кубометрів. "Нафтогаз" з таким підходом не згоден і вважає його таким, що суперечить контракту, оскільки компанія не подавала заявку на поставки через ГВС Прохорівка і Платово, оскільки не контролює їх.

Але за технічною угодою до контракту від 2009 року "Газпром" має право, отримавши добову заявку, вказати відмінні від перерахованих в ній пункти здачі, в тому числі і ГВС Прохорівка і Платово.

В кінці кожного газового дня обсяги, які пройшли через ГВС, повинні завірятися актами здачі-приймання.

За словами джерел, на ГВС Прохорівка і Платово такі акти з української сторони підписують співробітники Донбастрансгаз, чинного філії Укртрансгазу.

"Газпром" вже просив "Нафтогаз" прислати представників на ці ВС, оскільки в техугоді немає пунктів з приводу "втрати контролю" "Нафтогазу" над частиною української газотранспортної системи.

Українська компанія платити за поставки в самопроголошені "ДНР" та "ЛНР" не хоче, але в умовах авансування може уникнути цього, лише якнайшвидше вибравши передплачений обсяг газу.

Якби "Газпром" повністю задовольняв заявки "Нафтогазу", передоплата минула б вже сьогодні, при поточних постачаннях її вистачить до кінця тижня.

За відсутності нового авансу не тільки урвуться поставки російського газу в Україну, а й зникне правова база для забезпечення Донбасу, зазначає видання.

Нагадаємо, 23 лютого "Нафтогаз України" звернувся я до російського "Газпрому" з вимогою пояснити невиконання заявки на поставку 22 лютого 2015 року передплаченого газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!