"Донбасенерго" може повернутися в держвласність - ЗМІ

П'ятниця, 20 лютого 2015, 18:33

Якщо прокуратура доб'ється реприватизації "Донбасенерго", то держава поверне власність над електростанцією, розташованої на підконтрольній терористам території.

Про це пише Андрій Самофалов на Hubs.

Як пише видання, прокуратура домоглася в суді перегляду справи про скасування конкурсу з приватизації "Донбасенерго". Це вже другий удар по компанії, яку пов'язують з Олександром Януковичем.

Раніше НКРЕ залишила її на голодному пайку, заборонивши "Енергоринку" оплачувати електроенергію, вироблену на непідконтрольних Україні територіях.

Реклама:

3 лютого Вищий адміністративний суд України частково задовольнив позов прокуратури, пише автор.

Відомство домагалося скасування кількох документів Фонду державного майна, що стосувалися приватизації енергокомпанії. В тому числі наказу, що затвердив підсумки приватизаційного конкурсу.

Перемогу в конкурсі святкувала компанія "Енергоінвест Холдинг" Ігоря Гуменюка та його донецьких партнерів.

За 60,77% акцій енергокомпанії в серпні 2013 вони заплатили 718,9 млн гривень.

За словами автора, суди вивчають приватизацію "Донбасенерго" вже давно.

Спочатку результати конкурсу, який пройшов в серпні 2013 року, оскаржували компанія "ТехНова" Анатолія Шкрібляка і шахта "Жданівська" донецького бізнесмена Олександра Ротова - старого знайомого нових власників "Донбасенерго".

Уже в лютому 2014-го, коли протистояння на київському майдані досягло апогею, до процесів підключилася Генеральна прокуратура Віктора Пшонки.

Ці позови були скоріше дружніми по відношенню до "Донбасенерго". Судове твердження спірних результатів приватизації - один з улюблених інструментів донецьких бізнесменів. На користь такої версії побічно говорить пасивність "ТехНова" і "Жданівської".

Представники першої не дали суду жодних доказів порушення закону, другий - і зовсім ігнорували судові засідання, пише автор.

Більш рішучою спочатку здавалася прокуратура, яку очолив "свободівець" Олег Махніцький. Її представники заявляли, що додаткові вимоги до конкурсантів обмежили список потенційних учасників і порушили їхні права.

Чесність приватизації дійсно викликає сумніви. Ціну угоди можна назвати більш ніж скромною, якщо подивитися на фінансові результати підприємства.

За підсумками 2013 "Донбасенерго" наростила виручку з 4,65 до 5,68 млн гривень, EBITDA - з 252,1 до 879,5 млн гривень, чистий прибуток - з 31 до 531,5 млн гривень. Виручка за три квартали 2014-го - 3,7 млрд гривень. Чистий прибуток - 724,9 млн гривень.

Виходить, що за рік з моменту покупки компанія повністю окупила витрати інвестора.

Але Кабмін несподівано попросив суд відхилити позов відомства. Підсумок: Окружний адмінсуд Києва та Київський апеляційний адмінсуд у травні та липні 2014 підтвердили законність конкурсу.

І ось, 3 лютого Вищий адмінсуд частково задовольнив касацію заступника Київського прокурора. Накази Фонду не скасовані, але справа знову відправилася на розгляд до першої інстанції.

Минулого тижня через суд енергокомпанії призупинили дію обмежень, але перерахування грошей тут же заблокувала Державна служба фінмоніторингу. А в середу прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна більше не буде платити за електроенергію, яка поставляється на неконтрольовану територію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: