Думка експерта: Уряд так і не відповів на питання, чому піднімаються тарифи

П'ятниця, 20 лютого 2015, 14:36

В умовах падіння цін на нафту, які стимулюють зниження цін на газ, уряд не відповідає на питання, чому піднімаються тарифи.

Про це заявив президент Інституту суспільних досліджень Володимир Панченко.

Коментуючи анонсоване урядом підвищення тарифів на газ, Панченко зазначив, що досі не зрозумілий обсяг відповідного зростання тарифів для населення на природний газ, для теплокомуненерго і на інші комунальні послуги.

Крім цього, він звернув увагу, що в умовах падіння цін на нафту, які стимулюють зниження цін на газ, уряд не відповідає на питання, чому піднімаються тарифи.

Реклама:

"Також не відомо, яким чином буде організована система адресних субсидій. Адміністрування видачі субсидій (за оцінками можуть становити 77% населення) буде складним і дорогим процесом і сприятиме зростанню патерналістичних явищ серед населення", - вважає експерт. Крім того, він наголосив на необхідності збільшення внутрішнього видобутку газу.

 

З цією метою, за словами Панченка, держава має сприяти залученню іноземних компаній для розвідки і видобутку українського газу, створити всі умови для прискорення отримання відповідної дозвільної документації, а краще - пакету відповідних документів.

Інвестор повинен бачити зацікавленість держави, - переконаний експерт. У зв'язку з цим він нагадав, що в Україні вже існує механізм залучення інвесторів, наприклад, через угоду про розподіл продукції.

Завдяки цій угоді зобов'язання щодо повернення інвестицій не потрібно буде перекладати на споживачів - інвестиційні вкладення будуть компенсуватися за рахунок частини видобутої продукції.

"Розширення власного видобутку газу потрібно оголосити державним пріоритетом і поставити під особливий контроль президента. Це треба робити вже сьогодні, щоб завтра нам не потрібно було в рази піднімати тарифи. Взагалі тарифна політика суперсекретна, а повинна навпаки бути прозорою. Кожна цифра повинна бути зрозумілою. Тому весь бюджет переглядається за результатами таких змін", - підсумував Панченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: