"Газпром" розпочав постачання газу сепаратистам. За гроші "Нафтогазу"

Четвер, 19 лютого 2015, 15:49

"Газпром" додав нові пункти прийому-здачі газу при поставках в Україну: ГВС Прохорівка (кордон Ростовської та Луганської областей) та ГВС Платово (кордон Ростовської та Донецької областей).

Про це заявив журналістам голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, передає "Інтерфакс-Україна".

"Відповідно до чинного між "Газпромом" і "Нафтогазом" контрактом купівлі-продажу газу, з 16:00 мск 19 лютого 2015 року "Газпром" поставляє газ в Україну, в тому числі через газовимірювальні станції "Прохорівка" і "Платово", в обсязі 12 млн кубометрів на добу", - сказав Міллер.

На останню звітну дату - 17 лютого - "Нафтогаз" імпортував 30,55 млн кубометрів газу на добу.

Реклама:

Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді країни, аналогічно російська сторона діє і в сфері електроенергетики.

За його даними, Росія здійснює постачання електроенергії на не підконтрольні Україні території по ЛЕП 500 кВ "Перемога-Шахти" в обсязі близько 500 МВт-год/міс. При цьому РФ враховує цю електроенергію в рамках контракту на поставку в Україну між "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО".

"У грудні Міненерговугілля України направило лист до РФ про те, що Україна хоче виключити з переліку міждержавних перетоків лінію "Перемога-Шахти". Але це питання політичне", - зазначив він.

За словами співрозмовника агентства, при підписанні документів на поставлену з Росії електроенергію Україна відмовиться враховувати і оплачувати обсяг, що надійшов в зону АТО без її згоди.

Раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв доручив підготувати пропозиції про постачання газу для потреб так званих "ДНР" і "ЛНР".

Як відомо, у четвер сепаратисти повідомили, що в середу вдень Україна перекрила магістральний газопровід без фізичної можливості відновлення поставок і залишила "ДНР" і "ЛНР" без газу. За їхніми словами, остаточно паливо закінчиться в четвер після 15:00.

Вони також повідомили, що ведуть переговори з Росією про постачання газу.

В "Укртрансгазі" пояснили, що поставки газу в зону АТО припинилися через критичні пошкодження газотранспортної інфраструктури в результаті бойових дій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!