СБУ запідозрила "Людмилу-фарм" у мільярдному завищенні цін для МОЗ

Вівторок, 17 лютого 2015, 09:33

Компанією, яку СБУ підозрює у нанесенню держбюджету збитків на 1,26 млрд гривень через завищення цін на ліки, виявилось ТОВ "Людмила-фарм".

Про це пише Леся Павелецька у "Діловій столиці" з посиланням на джерело з фармацевтичного ринку.

 "Встановлено, що службові особи одного з найбільших дистриб’юторів фармацевтичної продукції постачали ліки на замовлення МОЗ України за цінами, завищеними на 20-40%. Для цього до документів, необхідних для митного оформлення товарів, вносились завідомо неправдиві відомості", – повідомила прес-служба СБУ.

Таким чином, в СБУ вважають, що виробники за потурання чиновників МОЗ у 2012-2014 роках отримували надприбутки в обхід встановленій законодавством 10% граничної надбавки на оптові ціни на ліки та вироби медпризначення.

Реклама:

За даними "Ділової столиці", схема роботи "Людмили-Фарм" та інших крупних підрядників МОЗу полягає у наступному.

У договорі між імпортером і виробником вказується визначена ціна на препарати, яка у подальшому фігурує в митних документах і реєструється у Держінспекції по цінам. По суті ця ціна є "чесною", що може підтвердити фірма-виробник по запиту правоохоронців.

Насправді існує ще одна угода - так звана "кредит-нота", по умовам якої виробник надає фірмі-імпортеру як крупному покупцю товарну знижку на 20-40% від суми основного замовлення. Відтак постачальник МОЗу замість 10-відсоткової отримує щонайменше 30-відсоткову націнку.

"Самі транснаціональні компанії не тільки дуже добре знають про цю схему, але і активно беруть у ній участь, отримуючи свою долю прибутку", - пише видання.

Як відомо, у останні роки "Людмила-фарм" була найбільшим постачальником фармпрепаратів для МОЗ. У 2011 році фірма отримала підряди на 337,69 млн грн., у 2012-му - на 421,31 млн грн., 2013-му - на 391,14 млн грн., 2014-му - на 584,74 млн грн.

Сума показників за 2012-2014 роки приблизно відповідає загальній сумі збитків, які фірмі інкримінують у СБУ.

Наші гроші

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: