"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Через зупинку Єнакіївського метзаводу Ахметов збідніє на 180 мільйонів - ЗМІ

Вівторок, 10 лютого 2015, 09:26

"Метінвест" Ріната Ахметова і Вадима Новинського зупиняє Єнакіївський метзавод через військових дій і проблем з поставками сировини.

Якщо завод не запрацює до кінця року, Україна позбудеться 600-700 млн доларів валютної виручки, а сам "Метінвест" втратить 250 млн доларів, пише "Дело".

Як пише видання, Єнакіївський металургійний завод Ахметова і Новинського зупинив роботу, повідомила 6 лютого прес-служба групи "Метінвест", в яку входить ЄМЗ.

ЄМЗ - шостий за обсягами виробництва меткомбінат України в 2014 році з обсягами виплавки 2,1 млн тонн сталі - став другим після Донецького метзаводу країни, що зупинився через війну на Донбасі.

Реклама:

В "Метінвесті" не змогли відповісти на питання, коли завод повернеться до роботи.

Як зазначає видання, через зупинку заводу Ахметов втратить 180 млн, Україна - мінус 700 млн доларів.

Скільки втратить Ахметов? Частка ЄМЗ в торішній виплавці сталі підприємствами "Метінвеста" - 22%. Частка підприємства в прибутку EBITDA групи - 8,9% за підсумками першого півріччя 2014, говориться в повідомленні Метінвесту, опублікованому на сайті Ірландської фондової біржі в жовтні минулого року (EBITDA групи за I півріччя 2014-го- 1,6 млрд доларів).

"Якщо ЄМЗ не поновить роботу до кінця року, "Метінвест" позбудеться приблизно 250 млн доларів прибутку EBITDA в 2015 році", - говорить аналітик ІК Concorde Capital Роман Тополюк.

Як відомо, 71,25% "Метінвесту" належить Ахметову, 23,75% - Новинському, ще 5% - Володимиру Бойко, екс-генддиректору Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча. Відповідно, втрати Ахметова в такому випадку складуть близько 180 млн доларів, Новинського - близько 60 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: