Україна хоче й надалі купувати вугілля з ПАР, але без посередників

П'ятниця, 9 січня 2015, 15:51

Україна заощадила більш як 2 мільйони доларів під час закупівлі останніх партій південноафриканського вугілля, що доставляється на п'ятому і шостому судах, завдяки зниженню вартості палива з ПАР.

Про це під час брифінгу заявив перший заступник міністра енергетики і вугільної промисловості України Юрій Зюков, передає УНІАН.

За його словами, перші два судна купила державна компанія "Укрінтеренерго", третє і четверте - енергохолдинг ДТЕК, останню партію з п'ятого і шостого суден знову купило "Укрінтеренерго". На кожному судні знаходиться близько 80 тисяч тонн вугілля.

"Середня ціна на перших двох кораблях була 112 доларів (за тонну) з доставкою на електростанції, а середня ціна на п'ятому і шостому - 99 доларів. Економія становить 2 мільйони 59 тисяч доларів", - сказав Зюков і додав, що якби "Укрінтеренерго" не купило останню партію вугілля, то компанія втратила б 2,7 млн доларів попередньої оплати за це паливо.

Реклама:

За його словами, причиною скандалів з південноафриканським вугіллям, викликаних тим, що він не спалюється на українських ТЕС, є нижча калорійність вугілля з ПАР, яке було поставлене на першому судні. При цьому заступник міністра підкреслив, що це вугілля було спалене на електростанціях в суміші з іншим вугіллям.

Він зазначив, що зараз ведеться контроль якості вугілля, яке прибуває в країну на п'ятому і шостому судах.

"Тому немає жодних сумнівів у підтвердженні його якості для спалювання на наших ТЕС", - додав перший заступник міністра енергетики.

При цьому він повідомив, що зараз ведуться переговори з послом з ПАР щодо можливості подальших закупівель вугілля з Південної Африки напряму.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: