Через війну та кризу в економіці України обсяг тендерів впав до 155 мільярдів

П'ятниця, 9 січня 2015, 09:12

У 2014 році у "Віснику державних закупівель" було опубліковано дані про тендери на 155 мільярдів гривень.

Про це свідчать підрахунки "Наших грошей" по розділу "результати закупівель" без урахування "звітів про укладення договорів", де публікуються закупівлі на допорогові суми, що не вимагають проведення відкритих торгів.

Це на чверть менше від 2013 року, коли у "ВДЗ" було опубліковано дані про тендери на суму 204 мільярда гривень.

Падіння відбулось, не зважаючи на зміни до тендерного законодавства, які повернули держпідприємства під дію закону "Про здійснення держзакупівель".

Реклама:

Нагадаємо, у середині 2012 року правляча більшість Верховної ради дозволила держпідприємствам не публікувати дані про свої закупівлі, проведені за так звані "власні кошти". Це призвело до різкого падіння тендерних публікацій - з 520 мільярдів гривень у 2012 році до 204 млрд гривень у 2013 році.

За оцінкою "Наших Грошей", продовження падіння тендерного обсягу у 2014 у порівнянні з минулим роком пояснюється відсутністю у держави коштів на капітальні видатки (будівництво, ремонт доріг, тощо), що зумовлено кризовими явищами в економіці.

Також через анексію Криму щезли тендери держкомпаній та установ півострова. Наприклад, "Чорноморнафтогаз" проводив закупівлі на мільярдні суми.

У другому півріччі також значно скоротились тендерні обсяги Донецької і Луганської областей. У тому числі через зупинення низки шахтоуправлінь, які щорік генерували тендери також на мільярди гривень.

Через війну на Донбасі значно збільшились закупівлі військових структур, яким торік дозволили проводити тендери за переговорною процедурою для скорочення часу.

Наприклад, Міністерство оборони у 2013 році провело тендери на 1 млрд гривень, у 2014-му - на 5,2 млрд гривень.

Разом з тим, зменшення загального обсягу закупівель не вплинуло на проведення найбільших тендерів.

У 2013 році 10 найбільших тендерів "коштували" 27,4 млрд гривень, тоді як цього року - 27,3 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: