Кличко пропонує Києву оптимістичний бюджет на 2015 рік

Вівторок, 20 січня 2015, 09:49

Фінансовий документ передбачає, що Київ зможе самостійно заробити 13,8 млрд грн і розраховує на 8,2 млрд грн субвенцій з держбюджету.

Про це пише "Дело".

Київська міськдержадміністрація подала до Київради свій проект бюджету міста на 2015 рік.

Як і обіцяла раніше столична влада, кошторис розраховувався вже за новим принципом - на основі раніше прийнятих парламентом змін до Бюджетного та Податкового кодексів.

Реклама:

В рамках децентралізації в Києві залишається 40% доходу від податку на доходи фізосіб, 10% податку на прибуток підприємств, акцизний податок (5% від обсягу реалізації підакцизної продукції), плата за надання адмінпослуг, 80% екологічного податку, податку на майно.

Виходячи з такої податкової бази, КМДА пропонує Київраді визначити доходи в сумі 22,1 млрд грн (доходи загального фонду - 20,7 млрд грн, спецфонду - 1,5 млрд грн).

Витрати пропонується визначити у розмірі 20,2 млрд грн (видатки загального фонду -17,4 млрд грн, спецфонду - 2,8 млрд грн). Таким чином профіцит становитиме 1,9 млрд грн.

Найбільше грошей в бюджет приносять податкові надходження - планується, що в сумі вони становитимуть 12,177 млрд грн.

З них найбільшими є податок на доходи фізосіб (ПДФО) - 6,6 млрд грн (на 200 млн грн більше ніж у минулому році), податок на майно, у розмірі 2,5 млрд грн та єдиний податок - 1,3 млрд грн (в Києві 117280 платників єдиного податку).

Плата за землю повинна залучити в міську казну 2,4 млрд грн. Вона складається з земельного податку - 770,4 млн грн з підприємств і 41 млн грн з фізосіб, і орендної плати, яка становитиме 1,5 млрд грн і 26,4 млн грн з підприємців і фізосіб відповідно, пише видання.

У 2015 році влада Києва зможе отримати акцизний податок з роздрібної реалізації підакцизної продукції (алкоголь, пиво, тютюнові вироби, паливо) можуть становити 796 млн грн. Ставка податку встановлюється Київрадою у розмірі 5% від обсягу реалізації.

Від нового транспортного податку (обкладаються легкові автомобілі віком до 5 років з об'ємом двигуна понад 3 тис.куб см) бюджет столиці отримає "символічні" 72 млн грн.

Ситуація з парковками в столиці, судячи з бюджетними показниками, істотно не зміниться. Планується, що надходження від збору за паркомісця становитимуть 30 млн грн, що лише на 5,2 млн грн більше, ніж торік.

Прогнозні надходження до бюджету відрахувань прибутку комунальних підприємств в 2015 становитимуть 40 млн грн.

Зате завдяки пайовій участі МАФів місто має намір отримати 59 млн грн.

Крім самостійно зароблених грошей Київ також розраховує на 8,2 млрд грн субвенції з держбюджету.

Столична влада декларували, що в бюджеті 2015 будуть урізати витрати на чиновницький апарат, пише видання.

Так, у пояснювальній записці до бюджету зазначається, що "в 2015 році видатки на утримання місцевих органів виконавчої влади та самоврядування зменшено, в тому числі фонд оплати праці на 10%".

Таким чином, витрати на функціонування органів місцевої влади та самоврядування по загальному фонду становитимуть 574 млн грн.

Витрати на освіту з столиці становитимуть 5,1 млрд грн, з яких 2 млрд грн - освітня субвенції з держбюджету. З цих грошей на 504 дитсадка витратять 1,4 млрд грн і на 444 загальноосвітніх установи - 2,8 млрд грн.

На охорону здоров'я планується витратити 3,7 млрд грн, з цих грошей 2,9 млрд грн надані місту держбюджетом.

Ще 3,8 млрд грн буде направлено на соціальний захист населення. На виплату державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, дітям-інвалідам піде 1,9 млрд грн субвенції з держбюджету.

На задоволення культурних потреб населення столична влада направила 628,5 млн грн. Так, на 15 музеїв витратять 62 млн грн, а 28 театрів і концертних залів - 198 млн грн. Зоопарк в цьому році отримає 17,3 млн грн.

Галузь, яка потребує негайного реформування і великих витрат на ці цілі - житлове господарство, може розраховувати на 373,8 млн грн.

А ось на комунальне господарство та благоустрій міста піде 703 млн грн. Половина цієї суми (377 млн грн) буде направлена на ремонт автодоріг, ще 74 млн піде на ремонт мереж зовнішнього освітлення.

Ще одна велика стаття витрат - забезпечення пасажирського транспорту, на яку виділено 1,1 млрд грн.

Більшу половину цієї суми отримають "Київпастранс" (411,5 млн) і "Київський метрополітен" (193 млн грн), у тому числі і на погашення кредитів. Ще частина (484 млн) піде на врегулювання цін міського транспорту.

На будівництво буде направлено 867 млн грн. За ці гроші планується продовжити будівництво об'єктів комунальної сфери.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!