Російська агресія безпосередньо залежить від цін на нафту - The Economist

Неділя, 18 січня 2015, 16:24

Зовнішня політика СРСР, а потім і Росії була найбільш агресивною в моменти, коли ціни на нафту на світових ринках досягали максимуму.

Про це пише The Economist.

"У грудні 1979 року радянські війська вторглися в Афганістан. Ціна на нафту в той час була на піку в 101 долар за барель. Висока ціна в поєднанні з швидко зростаючим видобутком нафти в Західному Сибіру забезпечили Радянському Союзу величезні доходи", - пише видання.

Замість того, щоб залишити ці гроші "на чорний день", радянський уряд витратив їх на "іноземні пригоди" та імпорт продуктів харчування.

Реклама:

Через сім років ціна на нафту марки Brent впала до 30 доларів за барель, а Михайло Горбачов почав політику перебудови і зближення із Заходом. Високі ціни на нафту збіглися з радянською агресією, а як тільки ціна впала, СРСР став більш демократичним і дружнім по відношенню до Заходу, йдеться у статті.

Зв'язок вартості нафти і зовнішньої політики зберігся і після розпаду Радянського Союзу і переходу до ринкової економіки, а нафта і газ залишалися головними джерелами російських експортних доходів.

 

Коли Володимир Путін прийшов до влади, ціна на нафту становила 25 доларів за барель. Путін вступив у союз з Америкою, не заперечував проти розширення НАТО в країнах Балтії, і розглядав 11 вересня 2001 року як шанс Росії, на зближення з НАТО, зазначає The Economist.

Через сім років ціна на нафту становила 105 доларів за барель, і Росія вторглася в Грузію. Відносини з Америкою впали до найнижчої точки, але через світову фінансову кризу нафта впала до 67 доларів за барель, що змусило Росію піти на перезавантаження відносин з США, хоча вони незабаром все одно зіпсувалися, йдеться у статті.

Остання і найсерйозніша російська авантюра сталася в Україні, коли ціна на нафту була вище 100 доларів за барель, РФ здійснила анексію Криму.

Автор зазначає, що після того як ціни на нафту знову пішли вниз, Путін не поспішає зближуватися з заходом. Замість цього він запропонував своїм громадянам війну і патріотичну ейфорію в якості компенсації за падаючу ціну на нафту і відсутність економічного зростання.

"У 2015 році ми побачимо поєдинок між режимом Путіна і ціною на нафту. І це буде не дуже приємне видовище", - пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!