Зубко обіцяє регіонам залишити 60% зібраних податків після децентралізації

Неділя, 18 січня 2015, 13:35

В результаті реформи децентралізації в Україні 60% всіх податків залишатиметься у розпорядженні місцевого самоврядування.

Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" сказав віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

"Бюджетний кодекс треба вдосконалювати відповідно до прийнятої концепції реформи. У результаті, ми повинні прийти до точки, коли 60% усіх податків залишаться в регіонах. І це абсолютний переворот системи державного управління, де понад 70% коштів збиралися нагору й потім розподілялися між областями в рамках державних програм", - сказав Зубко.

За його словами, також потрібно буде оперативно прийняти відправлений на друге читання закон про добровільне об'єднання громад і закон про передачу місцевим громадам повноважень державної архітектурно-будівельної комісії.

Реклама:

Також, за словами віце-прем'єра, щоб остаточно розподілити повноваження між місцевими громадами і центральною владою, в рамках реформи слід внести зміни до більш ніж 100 законів.

"Однак зробити цей крок і передати повноваження від державних адміністрацій обласним та районним радам, які отримають можливість створювати виконкоми і здійснювати виконавчу владу, можливо тільки після зміни Конституції", - зазначив Зубко.

"Як і впорядкувати систему управління Києвом. Як і чітко розмежувати сфери відповідальності громад та міністерств освіти, охорони здоров'я і соціальної політики, статті яких держава катастрофічно не дофінансовує. Останніми роками дірку у 12 мільярдів латали місцеві бюджети, замість того щоб витрачати гроші на розвиток", - додав віце-прем'єр.

Він сказав, що у влади є час до кінця року для реалізації реформи децентралізації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!