"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Турецькому потоку" Путіна прогнозують повний провал

Субота, 17 січня 2015, 14:21

Проголошена Росією ідея про припинення транзиту газу через Україну і перехід на "турецький маршрут" до 2020 року є фантастичною і їй не судилося реалізуватися.

Про це в статті Прохолодні води "Турецького потоку" у "Дзеркалі тижня" пише доктор фізико-математичних наук, надзвичайний і повноважний посол України в Турецькій Республіці Сергій Корсунський.

Автор доводить, що елементарний аналіз свідчить - цьому проекту не бувати, як і "Південному потоку".

Пропозиція Росії полягає ось у чому. Підводна частина труби від компресорної станції "Русская" переспрямовується, замість болгарського порту Бургас, на європейську частину Туреччини на захід від Стамбула. Із 63 млрд кубометрів газу заявленої потужності труби приблизно 14 млрд спрямовуються на внутрішнє споживання Туреччини.

Реклама:

Решта майже 50 млрд доставляються на турецько-грецький кордон. Звідти європейські компанії самі забирають газ і ними ж самими побудованими газопроводами доправляють споживачам у Європі. Цим нібито оминається вимога ЄС виконувати умови Третього енергопакету. Росія ніби каже: самі будуйте й самі споживайте, зазначає автор.

"Проте єдине, що реально з усього цього, - це запропонована Туреччині сміхотворна знижка 6%, яка і так повинна була бути надана у зв'язку із змінами цін на нафту", - пише Корсунський.

Автор звертає увагу і на вкрай високу вартість проекту. За його оцінкою, газопровід із заявленою потужністю 63 млрд кубометрів буде коштувати приблизно 16 млрд дол. Крім того, проект передбачає будівництво на кордоні Туреччини та Греції сховищ природного газу, що вимагатиме величезних інвестицій.

"Газпром" надумав будувати "Турецької потік" в умовах, коли в Європі вже найближчим часом вступлять в дію три нових термінали з прийому зрідженого газу загальною потужністю до 10 млрд кубометрів.

Крім того, Туреччина і Азербайджан вже приступили до будівництва газопроводу ТАНАП, за яким 10 млрд кубометрів надійдуть у Грецію і далі в Італію через газопровід ТАП", - зазначає автор.

Також він нагадує, що на тлі постійного зниження рівня споживання природного газу в Європі (у 2011-му - на 10%, 2012-му - на 2%, 2013-му - на 1,4%) варто очікувати появи на європейському ринку надлишку скрапленого газу. Не слід також забувати про постачання сланцевого газу з США, які почнуться якщо не сьогодні, то завтра.

На думку Корсунського, "казка про "Турецький потік" потрібна Путіну, щоб показати на внутрішньому ринку - дивіться, Росія залишається ключовим гравцем, і немає ніякої ізоляції - Китай, Індія і Туреччина з нами".

"Несерйозно розраховувати на те, що правляча в Туреччині партія, яка йде на доленосні парламентські вибори (червень 2015 року), буде грати в сумнівні ігри з "ведмедем", який вирішив позначити "свою" територію, забувши, що навколо - давно вже не тайга, а сучасний мегаполіс", - пише посол.

Нещодавно Євросоюз скептично висловився щодо ідеї перевести транзитний потік в Європу з українського на цей напрямок.

"Така позиція "Газпрому" завдає шкоди іміджу компанії як надійного постачальника", - заявив Віце-президент Єврокомісії з энергосоюзу Марош Шефчович, коментуючи наміри "Газпрому" з будівництва газопроводу "Турецький потік".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: