Думка експерта: Новий закон не рятує від блокування зборів акціонерів

Четвер, 15 січня 2015, 15:33

Ухвалений 13 січня Верховною Радою законопроект №1310, який знижує кворум, необхідний для зборів акціонерних товариств з 60%+1 акція до 50%+1, не застерігає компанії від всіх існуючих сьогодні випадків блокування зборів.

Таку думку "Економічній правді" висловив керуючий партнер Prove Group Владислав Кочкаров.

"У процесі доопрацювання проекту закону було прийнято рішення, що загальні збори акціонерного товариства (далі - АТ) мають кворум за умови реєстрації в таких загальних зборах акціонерів, які сукупно володіють 50% +1 акція такого суспільства. Зараз кворум за умови реєстрації 60% акціонерів" , - пояснює юрист.

За його словами, такі зміни дозволять виправити ситуацію, коли приватні особи, які володіють 40% +1 акція, не з'являються на загальних зборах акціонерів, і тим самим блокують роботу вищого органу управління акціонерним товариством.

Реклама:

В тому числі, каже він, через ці проблеми не вирішується питання про виплату дивідендів акціонерам.

Юрист додає, що для АТ, в яких одним з акціонерів є держава, згадані зміни набувають чинності з моменту опублікування закону. У той час як, для решти АТ - з 1 січня 2016 року.

"Якщо аналізувати цей закон в розрізі негативних наслідків зниження кворуму, то варто зазначити, що, за великим рахунком, це зменшення незначне - 10%. 50% для кворуму - нормальна європейська практика", - зазначає Кочкаров.

"Складнощі можуть виникнути тільки в окремих випадках, коли в АТ існує дві групи акціонерів, які "воюють" між собою. У такому випадку загостриться боротьба за незадіяні акції", - підкреслює він.

За словами юриста, розглядати даний законопроект, як панацею від зловживань не варто.

По-перше, каже Кочкаров, є можливість блокувати загальні збори акціонерів і іншими способами - навіть неправильне оформлення документів може послужити підставою для зриву зборів, або подальшого його визнання недійсним через судові рішення.

По друге, відзначає юрист, в деяких акціонерних товариствах раніше могли бути закладені додаткові умови для проведення загальних зборів, які можуть ускладнювати процес прийняття рішень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: