У 2014 році НБУ проводив неприйнятну монетарну політику - Гонтарева

Вівторок, 13 січня 2015, 16:00

Голова Національного банку Валерія Гонтарева заявила, що у 2014 році регулятор проводив неприйнятну монетарну політику.

Про це вона сказала під час зустрічі з банкірами, зазначається у повідомленні Нацбанку на сторінці в Facebook.

За її словами, у минулому році центральний банк профінансував 40% зведених доходів державного бюджету.

"Така монетарна політика є неприйнятною, навіть в умовах проведення військових дій. У 2015 році наша кредитно-грошова політика повинна бути більш виваженою", - зазначила Гонтарева.

Реклама:

На її думку, в цьому контексті дуже показовим є факт створення Ради фінансової стабільності, перше засідання якого відбулося 12 січня 2015 року.

"До Ради фінансової стабільності увійшли представники НБУ, Міністерства фінансів, Фонду гарантування вкладів, регуляторів ринків цінних паперів та фінансових послуг. Також на засідання були запрошені представники МВФ. Упевнена, що разом ми повинні знайти оптимальну формулу взаємодії та визначити пріоритети монетарної політики", - відзначила Гонтарева.

У свою чергу перший заступник голови Національного банку Олександр Писарук проінформував очільників банківських установ про нагальні законодавчі зміни, що ініціює регулятор.

Це зокрема законопроекти щодо розбудови інституціональної спроможності Національного банку; заходів, спрямованих на сприяння капіталізації та реструктуризації банків; створення кредитного реєстру Національного банку; посилення захисту прав і інтересів кредиторів тощо.

За його словами, також буде суттєво підвищено відповідальність власників та менеджменту банківських установ за викривлення статистичної звітності.

"Учасники зустрічі погодилися з необхідністю продовження валютних аукціонів з метою визначення індикативного валютного курсу, що слугує маяком для бізнесу та населення", - йдеться у повідомленні НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: