"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Росії хочуть позбутися української та білоруської солі - ЗМІ

Вівторок, 13 січня 2015, 09:04

Росспоживнагляд рекомендував роздрібним мережам вилучити з обороту продукцію найбільших виробників солі України і Білорусії, на яких припадає 56% ринку.

Про це пише газета "Комерсант".

Як повідомляється, їх місце готові зайняти вітчизняні компанії, потужності яких зараз недозавантажені на 40%.

"Дев'ять років тому лише чутки про припинення поставок з України солі вистачило, щоб ціни на неї злетіли в десять разів", - пише видання.

Реклама:

Управління Росспоживнагляду по Ленінградській області розіслало в середині грудня минулого року торговельним мережам лист з проханням надати інформацію про наявність на полицях солі з України (виробники "Артемсіль", "Слов'янська сіль") і з Білорусі ("Мозирсіль", "Белкалій") "в цілях виключення з обігу зазначеної продукції".

"Тоді ж Росспоживнагляд в ході планових перевірок зовнішніх поставок виявив, що сіль цих підприємств не відповідає вимогам харчової продукції щодо вмісту різних домішок, йоду, а також органолептичними показниками. Відомство доручило посилити контроль за товаром при його пропуску через кордон", - пише газета.

Аналогічна ситуація склалася і в інших регіонах.

"Ми отримували в кінці минулого року подібні листи в Тульській області і в Марій-Ел, але вони мали не заборонний, а рекомендаційний характер", - розповів начальник управління по зв'язках з громадськістю X5 Retail Group Володимир Русанов.

Основний соляної постачальник рітейлера (приблизно 50%) - білоруська "Мозирсіль", її продукція продається у всіх мережах Х5 Retail Group, відзначає він.

Представник Metro Оксана Токарева повідомила, що рітейлер отримав такі ж листи в Тверській і Ростовській областях.

"У наших магазинах була представлена продукція української "Артемсолі". Після звернень Росспоживнагляду товар знято з продажу", - додала вона.

На полицях "О'кей" із зазначених Росспоживнаглядом компаній була представлена продукція тільки "Артемсолі".

Член правління компанії Марина Каган говорить, що в мережі знали про претензії до якості української солі і вивели її з асортименту ще в грудні 2014 року.

"Вона була найдешевшою в своїй категорії", - відзначає вона.

На федеральному рівні рекомендацій відмовитися від української та білоруської солі поки не надходило, підкреслюють в торгових мережах.

Контроль якості та безпеки продуктів харчування ведеться в постійному режимі, претензії до якості солі ряду виробників виникали у служби і раніше, кажуть у прес-службі Росспоживнагляду.

Зараз моніторинг ситуації на ринку солі триває, додаткових заходів обмеження реалізації солі не вводилося, запевняють у відомстві.

Виконуючий обов'язки гендиректора "Артемсолі" Денис Фоменко вважає, що російське відомство діє в інтересах вітчизняних гравців.

Російський ринок солі на 59% складається з імпортної продукції, свідчать дані асоціації Руспродсоюзу за перше півріччя 2014 року.

Основними імпортерами є Україна ("Артемсіль" - 23,9% ринку, "Слов'янська сіль" - 2,3%) і Білорусія ("Мозирсіль" - 29,1%, "Белкалій" - 0,5%), тобто 56 % ринку.

Російські гравці займають 41% ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: