"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

За порушення правил обміну валюти будемо відбирати ліцензії – НБУ

Вівторок, 9 грудня 2014, 20:52

У випадку виявлення неодноразових порушень правил проведення операцій з обміну валюти Національний банк буде відкликати ліцензії у порушників.

Про це повідомили у прес-службі регулятора у відповідь на запит УНІАН про достовірність інформації у низці ЗМІ про наміри НБУ закрити більшість обмінних пунктів в Україні.

У Нацбанку нагадали, що в Україні усі валютообмінні операції здійснюються в касах і відділеннях банків або у відділеннях небанківських фінансових установ.

"Небанківські фінустанови для проведення таких операцій отримали в Нацбанку генеральні ліцензії. Їхня робота постійно контролюється НБУ і його територіальними управліннями. У випадку виявлення неодноразових порушень ліцензія відкликається", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Як повідомлялося, Нацбанк має намір застосовувати до банків жорсткі заходи впливу за маніпулювання на валютному ринку, включаючи відкликання генеральної ліцензії на проведення валютних операцій.

За інформацією НБУ, аналіз роботи банків показав, що деякі з них допускають недобросовісні операції з торгівлі валютою на міжбанківському валютному ринку України.

Експерти вважають, що куплена банками валюта потрапляє на "чорний" ринок, що підтверджується статистикою відтоку валютних вкладів із банків, ранковими чергами біля відділень банків з охочих купити валюту і активізацією нелегальних пунктів обміну валют.

Раніше також повідомлялося, що Національний банк констатує відсутність поліпшення ситуації на фінансовому ринку України і просить банки не послабляти курс нижче 16 гривень за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!