Яценюк розповів, що втратив значні кошти в банках, але за проценти заплатив

Вівторок, 30 грудня 2014, 19:07

Прем’єр-міністр не вважає, що податок на доходи з депозитів змусить людей забирати кошти з банків і розхитає банківську систему ще більше.

Про це він сказав на прес-конференції у вівторок, зізнавшись, що цього року не всі свої депозити зміг повернути.

Журналістка зазначила, що податок на доходи з депозитів збільшили з 15% до 20% - та через девальвацію та інфляцію вкладники фактично не заробляють на своїх коштах. Вона запитала, чи не відлякає цей податок людей, чи не почнуть вони забирати свої кошти з банків.

"Це ні в якому випадку не відлякає людей, тому що це ж була дискусія років 20 про те, чи вводити податок", - сказав прем’єр.

Реклама:

"Податку на депозити немає, це перше. Є податок на процентні доходи від депозитів. А це, як кажуть в Одесі, "двє большие разніци". У нас є податок на пасивні доходи, які сплачують в усіх країнах світу. Тобі заплатили проценти – заплати податок. Тобі заплатили дивіденди – заплати податок. Тобі заплатили роялті – заплати податок", - зазначив він.

"У мене процентні доходи – я в минулому році не заплатив жодної копійки, а в цьому році заплатив. Не всі, правда, депозити зміг вернути, в силу різних причин. Так, це втрати, абсолютно. Я особисто втратив значні кошти в українських банках – як наслідок фінансової кризи", - заявив Яценюк.

На запитання,скільки і в якому банку, він відповів: "Довідку отримає за результатами року – і потішу, вам обов’язково оприлюдню цю інформацію".

"З фонду гарантування вкладів нічого не брав", - запевнив прем’єр.

На запитання, яким "пряником" заохочуватимуть тримати гроші в банках, Яценюк сказав:

"Пряник тільки один – щойно по телевізору перестануть показувати війну, щойно по телевізору скажуть про те, що резерви Національного банку збільшились, щойно по телевізору скажуть, що уряд профінансував і збільшив капітал Ощадного банку на 11 мільярдів гривень, Ексімбанку на 5 мільярдів гривень, і що уряд разом з Нацбанком буде робити все для капіталізації системних банків – вливати гроші, щоб банки були стабільні, – то люди витягнуть гроші, які хто поклав під подушку, хто в сейф, хто найжирніший – вивезли за кордон, і повернуть назад кошти, будуть вливати назад у банківську систему".

"Щойно настане впевненість у завтрашньому дні – найкращий рецепт повернення коштів у банківську систему", - наголосив Яценюк.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: