"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Енергоатом" назвав причину "аварії на АЕС"

Середа, 3 грудня 2014, 16:30

Енергоблок №3 Запорізької АЕС відключився через пошкодження обмотки трансформатора напруги секції живлення власних потреб.

Про це повідомляє прес-служба "Енергоатому".

"28 листопада 2014 року в 19:24 енергоблок №3 Запорізької АЕС відключився від мережі дією захисту від внутрішніх пошкоджень генератора. Причина відключення - пошкодження обмотки трансформатора напруги секції живлення власних потреб блоку, що призвело до відключення трансформатора власних потреб і вимикачів блочного трансформатору", - повідомили у компанії.

Як зазначається, автоматика захисту блоку відпрацювала відповідно до проектного алгоритму. Блок переведено у холодний стан без зауважень. Радіаційних наслідків немає.

Реклама:

Попередня оцінка рівня події за міжнародною шкалою ядерних подій INES: нижче шкали/рівень "0". Графіком робіт передбачено підключення блоку до мережі 5 грудня.

"Зазначена подія не є ні ядерною, ні якоюсь іншою аварією. Згідно з нормативними документами вона класифікується як "порушення в роботі енергоблоку АЕС". Наразі ведуться роботи з відновлення електропостачання блоку згідно аварійної заявки", - повідомили у прес-службі.

Як повідомлялося, заява Арсенія Яценюка на засіданні уряду в середу щодо "аварії на Запорізькій АЕС" викликала паніку у західних ЗМІ.

Як відомо, у середу прем'єр доручив міністру енергетики й вугільної промисловості Володимиру Демчишину розповісти про заходи щодо відновленню нормального енергопостачання країни.

"Я прошу сьогодні міністра енергетики проінформувати про стан справ на окремій прес-конференції... я знаю, що відбулась аварія на Запорізькій атомній електростанції... коли буде подолана, і заходи по відновленню нормального енергопостачання на всій території країни", - сказав Яценюк.

Водночас ще 2 грудня у Міненерго пояснювали, що нестача електрики викликана тим, що на третій блок Запорізької АЕС знаходиться на ремонті.

Водночас Демчишин на брифінгу в Києві пояснив, що аварія на третьому енергоблоці Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) не становить ніякої загрози, робота блоку в повному обсязі відновиться в п'ятницю.

Запорізька АЕС - найбільший енергетичний об'єкт в Україні та Європі зі встановленою потужністю 6 000 МВт. На ЗАЕС експлуатуються 6 енергоблоків потужністю 1 млн кВт кожен.

В останні роки станція виробляє близько 50% всієї електроенергії, виробленої атомними станціями України, і більше 22% від загального виробітку електроенергії в країні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: