Депутати посилили контроль за трансфертним ціноутворенням

Неділя, 28 грудня 2014, 22:06

Верховна рада у другому читанні та в цілому ухвалила закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо удосконалення податкового контролю над трансферним ціноутворенням.

За законопроект №1264-1, проголосувало 279 народних депутатів, при необхідних 226.

Згідно із пояснювальню запискою, проект Закону підготовлено з метою удосконалення існуючої системи держрегулювання трансфертного ціноутворення, усунення суперечностей та конкретизації норм.

Законопроектом запроваджується принцип "витягнутої руки", що є основним стандартом для трансфертного ціноутворення та змінюється основна мета трансфертного ціноутворення з визначення звичайної ціни на "визначення зіставності умов у контрольованих операціях", наголошують автори.

Реклама:

Урядовці зазначають, що документ також уточнює перелік контрольованих операцій та ліквідує схеми ухилення від оподаткування через штучне зменшення суми операції з одним контрагентом менше 50 млн гривень на рік.

Документом запропоновано звільнити для підприємств, що відповідають ознакам малих, операції на незначні суми від контролю за трансфертним ціноутворенням.

"Зараз, закон який діє дає можливість ухилятися від сплати податків найбільш прибуткових видів бізнесу. Ми з вами приймаємо закон, який оподатковує і виводить з тіні основні олігархічні бізнеси", - зазначив Яценюк, представляючи законопроект у Раді.

За його словами, після консультацій з фракціями, уряд пропонує  додати 3 пункти до даного законопроекту.

"Збільшити розмір штрафу за незадекларовані у звіті операції з 1% до 5% суми операції та вилучити верхню межу штрафу у розмірі 100% мінімальної заробітної платні", - сказав він.

Яценюк наголосив, що досі штрафи були суто формальні.

"Це буде серйозний фінансовий тиск і відповідальність  на тих, хто порушує податкове законодавство", - уточнив прем’єр.

Також, за його словами, передбачається обмеження розміру штрафу 200 розмірами мінімальної заробітної плати щодо операцій, щодо яких не було подано необхідної документації.

Стосовно третьої поправки, урядом пропонується встановити на постійній основі застосування методу порівняльної неконтрольованої ціни для усіх контрольованих операцій з експорту, імпорту товарів, що мають біржове котування.

"Щоб не махлювали з біржами, фракції коаліції запропонували перелік бірж для кожної з групи товарів, Це повинні бути міжнародні біржі, які визначає уряд", -підсумував Яценюк.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!