"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Росія зараз нагадує Україну часів Януковича

Середа, 24 грудня 2014, 14:56

Реакція російської влади на події на валютному ринку нагадує Україну часів Януковича, коли спочатку витрачалися резерви, а потім затискалися гайки.

Про це у своєму блозі написав керуючий партнер інвесткомпанії Сapital Times Ерік Найман.

Експерт зазначає, що рейтингові агентства активізувалися щодо зниження рейтингів Росії - S&P поставило рейтинг на перегляд з прогнозом пониження, а Moody's вже знизило кредитний рейтинг "Газпрому".

"Це відображає погіршення кредитоспроможності російських позичальників на тлі низьких цін на нафту і санкцій. Реакція російської влади на події нагадує України часів Януковича - спочатку витрачаємо резерви, потім затискаємо гайки, а потім біжимо", - каже Найман.

Реклама:

"Вторована стежка допомагає рейтинговим агентствам передбачати розвиток ситуації і завчасно знижувати кредитні рейтинги. А це ще більше погіршує ситуацію. І навіть без західних санкцій російським позичальникам все важче і дорожче не те що залучати нові борги, а навіть рефінансувати старі - і ці борги доводиться повертати", - додає він.

За словами експерта, це призводить до чергових сплесків девальвації рубля, на яку влада РФ реагує новим посиленням.

"Так, зараз російський рубль зміцнюється і вже досяг 55 рублів за долар - рівнів початку грудня і на 30% нижче рекордного максимуму - майже 80 рублів за долар. Однак, ведмідь розбуджений і на наступний рік у рубля залишаються девальваційні перспективи і коридор коливань від 50 до 80 рублів за долар", - підкреслює Найман.

При цьому він зауважив, що протягом січня-лютого стабільність курсу рубля допоможуть забезпечити обов'язкові продажу валюти найбільшими російськими держкомпаніями-експортерами - як очікується, вони за ці два місяці продадуть валюти на 40-50 млрд доларів.

"Подальша динаміка рубля буде залежати від цін на нафту. Останні ж поки знайшли локальне дно. Але після консолідації напевно підуть шукати нове дно в напрямку 40 доларів за барель. Цьому може допомогти зниження курсу китайського юаня. Девальвація юаня негативна для сировинних товарів", - каже експерт.

"Правда, в ОПЕК прогнозують початок зростання цін на нафту в другому півріччі 2015 року в напрямку 70-80 доларів за барель. За таких цін перспективи рубля хоча і не блискучі, але й не сумні", - додає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: