ЗМІ: "Фейкова" ВЕЗ дозволяє українським олігархам отримувати мільйони в Криму

Субота, 20 грудня 2014, 15:39

Виконавча влада продовжує активно користуватися нормами закону про окуповані території, що стосуються вільної економічної зони.

Українські олігархи і бізнес продовжують заробляти мільйони на Крим, але при цьому жодна копійка не йде в бюджет, про це в своїй статті для ZN.UA пише Валентина Самар.

"Експерти вже стерли літери на клавіатурах при наборі доводів, що ця ВЕЗ - чистої води фейк, а сам закон - відверто лобістський. Тому що ВЕЗ за визначенням створюється для залучення інвестицій і тому, що в каламутній воді рибу руками ловлять наближені до президента олігархи і бізнес, що продовжують заробляти небачені прибутки", - зазначає автор у своїй статті.

На її думку, небачені, тому що в український бюджет від суб'єктів господарювання в Криму нічого не надходить, оскільки немає можливості стягувати податки. Вони йдуть до бюджету нібито заблокованого санкціями Криму.

Реклама:

Експерти підрахували, що з українського материка до Криму йде до 500 фур на добу. Це говорить про те, що товарна залежність окупованого Росією Криму від України - до 85% (електроенергія, газ, вода і продукти харчування).

У той же час, за даними "Територіального органу Федеральної служби державної статистики по Республіці Крим", Крим за квітень - жовтень 2014 експортував товарів на 98,6 млн дол.

За цими даними, до Швейцарії продано товарів на 26,3 млн доларів, в Панаму - на 18,5 млн, в Саудівську Аравію - на 14,5 млн, до Туреччини - на 11,8 млн і в Азербайджан - на 5,6 млн доларів.

Як йдеться у статті, Україна для цього відомства - закордон. Але даних про "експорті" на наш материк немає.

При цьому, як зазначає автор тексту, в українських супермаркетах неймовірна кількість кримської продукції.

"Вина, коньяки, рибопродукти (особливо в консервах) - десятки кримських підприємств. Сода Фірташа, "крила, ніжки і хвости" від Косюка, донецькі дистриб'ютори..." Виготовлено в Україні "- радують око патріотів етикетки з адресами підприємств Севастополя, Керчі, Армянська, Масандри, Судака.. Контрабанда? Не виключено , - зазначає журналіст.

На її думку, це скоріше включено, в поєднанні з абсолютно легальними поставками з підприємств, які підняли російський прапор і звільнених законом України про ВЕЗ від сплати податків і зборів в український бюджет.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!