"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Раді пропонують законопроекти, які дадуть бюджету 100 мільярдів "від олігархів"

П'ятниця, 19 грудня 2014, 16:36

Депутати Юрій Дерев'нко та Ірина Суслова пропонують Верховній раді ухвалити пакет законопроектів, які дозволять додатково залучити до Держбюджету близько 100 мільярдів гривень за рахунок олігархів.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби партії "Воля".

Зокрема, йдеться про чотири законопроекти.

Перший - законопроект №1492 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо удосконалення здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням).

Реклама:

Документом передбачається скасувати "індульгенції" для фінансово-промислових груп при експортно-імпортних операціях, які передбачені чинним законодавством. Також пропонується скоротити тривалість податкової перевірки відповідних контрольованих операцій з трьох до шести місяців.

"Необхідність запровадження таких правил та контролю їх дотримання пояснюється поширенням практики штучного створення фінансових потоків між підприємствами, які входять до складу однієї транснаціональної корпорації (ТНК) або промислово-фінансової групи (ПФГ) та розташовані у різних країнах", - йдеться в Пояснювальній записці.

Як зазначають депутати, існуючі інструменти трансфертного ціноутворення дозволяють ТНК та ПФГ виводити фінансові ресурси за межі України та нагромаджувати їх у інших країнах і, відповідно, мінімізувати свої податкові зобов'язання. В результаті, за їх розрахунками, за межами України залишається майже 30% доходу від експорту товарів.

На їх думку, це дозволить залучити додатково до бюджету близько 70-80 мільярдів гривень.

Другий – законопроект №1127 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення деяких положень, що регулюють порядок здійснення державних закупівель).

Законопроект зобов'язує усі без винятку державні, комунальні та казенні  підприємства здійснювати свої закупівлі через тендери.

Це, на думку нардепів, дозволить заощадити для держбюджету від 15 до 50 мільярдів гривень.

Третій – законопроект  №1493 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підвищення ставки плати за користування надрами)".

Документ дозволяє збільшити рентні ставки на видобування руди, нафти та газу. За розрахунками, додаткові надходження до бюджету завдяки таким змінам становитимуть до 7 мільярдів гривень.

Четвертий – законопроект №1491 "Про внесення змін до Закону України "Про акціонерні товариства" (щодо виплати дивідендів та кворуму загальних зборів акціонерних товариств)".

Відповідні зміни, за словами авторів документу, змусять олігархів, які разом із державою володіють держпідприємствами, виплатити прибутки державі, які зараз не виплачуються. Як приклад вони наводять ситуацію з "Укрнафтою", де через позицію одного із власників – групи "Приват" -  держава уже кілька років не отримує дивідендів.

Додаткові надходження у разі ухвалення цього законопроекту, кажуть депутати, становитимуть до 2 мільярдів гривень. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: