"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна втратить 150 мільйонів на продажі зброї - ЗМІ

Четвер, 18 грудня 2014, 10:43

Держбюджет може недоотримати близько 150 млн доларів  на продажі української зброї за кордон.

Про це йдеться у сюжеті Сергія Маляра для програми "Гроші".

Як зазначається у сюжеті, українською зброєю по всьому світу торгує державне підприємство "Укрінмаш".

За часів президента Віктора Януковича "Укрінмаш" очолював виходець із Севастополя Станіслав Хош, пов’язаний з міністром оборони Павлом Лебедєвим. Після нього у квітні цього року директором держпідприємства став Анатолій Майборода. Однак на посаді він протримався недовго - до вересня.

Реклама:

Уже після звільнення Майборода розповів, що коли він був на посаді, його заступник Костянтин Чередниченко, який працює в "Укрінмаші" з часів Януковича, привів до нього представників ТОВ "Науково-виробнича компанія "Техімпекс". Це - скандальна приватна фірма, на базі якої торік СБУ проводила обшук і вилучила зброю та техніку.

Від Майбороди хотіли, щоб він довів до кінця контракт попередників, а саме - продав велику партію автоматів, РПГ, набоїв і ракет в Південний Судан. При цьому зброю пропонували продати за півціни. Наприклад, автомат за 120 доларів, тоді як в Судані його купують по 220 доларів, РПГ за 1200 доларів, хоча його вартість - 2400 доларів.

Для цього "Укрінмаш" мав продати зброю не одразу покупцю - "Інтернешнл Голден Груп", яка працює на замовлення Південного Судану, а лондонській компанії "S-profit Ltd".

Майбодора він цього відмовився. За його словами він наполягав на встановленні справжньої ціни та виключенні "S-profit Ltd" з ланцюжка.

За даними програми, лондонська "С-профіт" вже купує українську зброю. Так, 22 жовтня "Укрінмаш" продав цій компанії 30 тисяч пострілів для РПГ за 3,6 млн грн. Куди далі потраплять постріли і скільки заробить на цьому "С-профіт" - невідомо.

Разом з тим, Майборода вважає, що це лише "перша ластівка". За його словами, зброя буде продаватись дрібними партіями.

"Отримали ліцензії, а далі вже по накатаній", – каже він.

Директорами компанії "S-profit Ltd" є українець Артем Забора і філіппінець Кінг Енрікез, а засновником компанії є Ян Тейлор. Тейлор є відомим юристом, за допомогою якого проведено безліч сумнівних операцій. Наприклад, фірми Тейлора торік отримали контроль над телеканалом "ТВі".

Крім того, послугами Тейлора в різні часи користувалися наркоторгівці і терористи.

Як повідомляється, компанія "S-profit Ltd" зареєстрована у Лондоні на вулиці Бедфорд, 43, офіс №11. Це адреса масової реєстрації. У сусідньому офісі №12 зареєстрована компанія "Ridgent Trade Limited", яка є засновником севастопольського ТОВ "Експлуатаційна компанія "Парангон" (раніше "Севжилпром").

Як відомо, група компаній "Парангон" контролюється екс-міністром оборони Павлом Лебедєвим, який після Майдану зник з України і переховується від слідства.

Наші гроші

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: